Богословське відділення / ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ ,
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Розклад занять



Наш банер




ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ

Дорогі браття і сестри!

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Сьогодні весь православний світ урочисто святкує величний день Воскресіння Христового як запоруку перемоги правди і любові, світла і добра над темними пекельними силами зла. Хоча ця подія відбулася майже дві тисячі років тому, проте кожен християнин переживає її щоразу з новими відчуттями, адже ця радісна звістка любові й миру відтоді передається із вуст в уста, із покоління в покоління і не втрачає своєї актуальності і нині.

Воскресіння Христове – це дарована нам перемога, це – перемога людини духовної над людиною тілесною. Духовну людину перемогла колись у раю людина тілесна. З тих пір плоть запанувала над духом. Потьмарене гріхом людство зробило все, щоб Життя не «жило в них», вивело Христа за межі своєї душі, своїми гріхами прицвяхувало Його до хреста, поставило біля гробу сторожу і запечатало гріб печаттю невір'я і жорстокосердя.

Однак Христос воскрес, воскрес усупереч грішній людській волі, і Своїм воскресінням дарував грішному людському родові перемогу, перемогу над гріхом і смертю. І не тільки наш дух, але і плоть здобули великий дар воскресіння, який був ще обіцяний прабатькам у раю і тепер дарований усім, хто вірує в Христа Сина Божого.

Торжество Воскресіння Христового є і нашим власним торжеством, адже, за словами апостола Павла, як в Адамі всі ми вмираємо, так у Христі всі оживемо (1 Кор. 15: 22) під час всезагального воскресіння. Саме тому воскресіння Христове за своїм достоїнством перевищує всі інші християнські події. Це воістину – свято зі свят і торжество із торжеств.

Розуміючи таємничість і врочистість цієї події, святитель Іоан Золотоустий повчає, що день Воскресіння Господнього є жаданим і спасительним святом – запорукою миру, джерелом примирення, знищенням смерті, а сама смерть тепер носить назву не смерті, а успіння. А святитель Григорій Богослов, доповнюючи, взиває: «Нині спасіння світу – світу видимого і невидимого. Христос устав з мертвих; уставайте і ви з Ним; Христос у славі Своїй, – приходьте і ви; Христос з гробу, – звільняйтеся від тенет гріха; відкриваються ворота пекла, знищується смерть, руйнується старий Адам, утверджується Новий».

Якщо наша душа безсмертна, а померле тіло воскресне, то ми не даремно працюємо, боремося зі спокусами і пристрастями, чинимо добро й уникаємо гріхів. Наші добрі діла підуть з нами у вічність, і тільки там ми отримаємо справедливу винагороду. Якщо після смерті всі воскреснуть, то ми не повинні нарікати на скорботи, які випадають на нашому життєвому шляху, адже рано чи пізно настане час, коли ті, що плачуть, втішаться (Лк. 6: 21), а той, хто витерпить до кінця, – спасенним буде (Мф. 10: 22).

Однак надзвичайно сумним є той факт, що переважна більшість людей не думає про вічність. Через убогість духовну вони надають перевагу земним інтересам, шукають тимчасових і скороминучих насолод, забуваючи при цьому про своє вічне призначення. І тільки справжні християни, християни не за назвою, а за праведним життям відчувають серед мінливої земної суєти, що славне воскресіння Христове дарує їхнім душам велику втіху й відраду. Тільки такі християни є твердими у вірі і стійкими у спокусах, тільки такі християни ставлять небесну славу вище від земної, а вічних благ насолоду ставлять вище від насолоди тимчасової і примарної.

У цей святковий день Світлого Христового Воскресіння сердечно вітаю вас, всечесні пастирі, чесне дияконство, чернецтво, дорогі браття і сестри. Бажаю всім нам бути стійкими у святій православній Христовій вірі, мужніми, братолюбними і трудолюбивими на благо Святої Помісної Української Православної Церкви й нашої Української землі.

Нехай торжество воскресіння Христового знищить усяку ворожнечу і зло, щоб у стані миру та злагоди ми однодушно славили Воскреслого Спасителя.  Бажаю, щоб і цьогорічне святкування Пасхи Христової принесло оновлення в наші душі й тіла, просвітлення нашого розуму, дало сили для подолання всякого гніву та ненависті, а братолюбство та мир запанували в нашому суспільстві.

 Віримо, що заклик Церкви до миру і єдності в суспільстві відгукнеться у серцях людей, всіх тих, хто прагне миру, справедливості і любові, всіх, хто співпереживає стражданню невинних людей, всіх, чия свідомість не може змиритися з несправедливістю і розбратом, який нам штучно нав’язується. Віримо, що віра у вічне життя заставить тих, хто чинить розбрат і сіє неправду, задуматися над своїм життям і зробити крок для збереження миру і викорінення злоби.

Зустрічаючи Воскресіння Христове у ці важкі дні, ми молимося до Бога і просимо захистити нашу державу і народ від нашестя чужинців, просимо Господа невидимою силою зміцнити Україну в боротьбі за правду, свободу і мир.

Нехай вселенська радість Воскресіння Христового наповнить наші душі нелицемірною любов’ю і твердою вірою, а Милосердний Господь, укріпивши нас у християнських чеснотах, допоможе досягти спасительних успіхів у благочестивому житті і завжди перебувати в однодумності, мирі, любові та єдності.

 

ВОІСТИНУ ХРИСТОС ВОСКРЕС!

 

ЕПІФАНІЙ,

митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський,

Патріарший намісник

 

Пасха Христова

2014 рік

м.Київ


Версія для друку
Автор: zan-lu
Дата створення: 2014-04-19
Рубрика: Загальноцерковні новини
Перегляди: 686

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.