Богословське відділення / ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ Митрополита Переяслав-Хмельницького і Білоцерківського Епіфанія, ректора КПБА,
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Розклад занять



Наш банер




ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ Митрополита Переяслав-Хмельницького і Білоцерківського Епіфанія, ректора КПБА

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ

Митрополита Переяслав-Хмельницького і Білоцерківського Епіфанія

Боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним

Переяслав-Хмельницької єпархії

Української Православної Церкви Київського Патріархату

Дорогі браття і сестри!

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

 

«Воскресіння Твоє, Христе Спасе,
ангели оспівують на небесах!»

 

 

 

Poslannia 201 1

Так з року в рік свята Христова Церква розпочинає урочисте пасхальне богослужіння, сповіщаючи нам велику радість, яка наповнила не тільки землю, але й небеса. Радіє весь світ, світ видимий і невидимий, радіє людство і воїнства ангельські. Радіє все творіння, адже Христос воскрес із мертвих, переміг пекло і владу смерті, «дарував нам життя вічне і велику милість». Воскресіння Христове пронизує все наше єство і наповнює нас невимовною радістю, тією радістю, яку відчували апостоли, почувши благу звістку про воскресіння Божественного Учителя.

 

Свята Чотиридесятниця, яку встановила Церква перед Пасхою, має за мету якомога повніше прилучити людину до таїнства воскресіння. А для цього, за вченням отців Церкви, потрібне очищення як душевних, так і тілесних почуттів. Тому святий Іоан Дамаскин виголошує: «Очистимо почуття і побачимо Христа, осяяного неприступним світлом воскресіння».

 

Святий Миколай Кавасила говорить, що людина через непослух Богові була відділена від Нього своєю ушкодженою природою, гріхом і смертю. Спаситель повертає людям істинне спілкування з Богом, усунувши всі перешкоди: зцілив природу, прилучившись до людської природи, знищив гріх Своєю смертю на хресті, а Своїм воскресінням вигнав цілковито з людської природи владу смерті. Своїм подвигом аж до смерті хресної Господь звільнив нас від гріховної провини, виправив наші беззаконня і дарував нам Свою перемогу. Своєю смертю Він умертвив також гріх як джерело і силу смерті.

 

Христос вiдкупив нас вiд прокляття закону, ставши за нас прокляттям (Гал. 3: 13), приніс Себе в жертву, щоб понести гріхи багатьох (Євр. 9: 28) і зняти з нас провину. Вiн гріхи нашi Сам возніс тiлом Своїм на дерево, щоб ми, звільнившись від грiхiв, жили для правди (1 Пет. 2: 24). Цією жертвою покриті всі наші гріхи не тільки минулі, а й майбутні. Стражданнями Спасителя людство знайшло душевний мир, примирення з Богом, невимовну радість синівської близькості до Отця Небесного. Бо так полюбив Бог світ, що віддав і Сина Свого Єдинородного, щоб усякий, хто вірує в Нього, не загинув, а мав життя вічне. Бо не послав Бог Сина Свого в світ, щоб судити світ, а щоб світ спасся через Нього (Ін. 3: 16 – 17). Воскресінням відкриті врата Царства Небесного і світ визволений.

 

Ми вже перемогли, однак нам належить продовжувати боротьбу з гріхом, адже сучасний світ – у владі людей, які не бояться Бога. Сатана отримав поразку, однак він ще небезпечний та продовжує чинити підступи, зводячи людей з істинної дороги, «ходить, рикаючи, наче лев, шукаючи, кого б пожерти» (1 Пет. 5: 8).

 

Сьогодні нам, християнам, треба розгледіти Христа, щоб не відпасти від Нього. Христос воскрес, але наслідувати вічне життя ми зможемо тільки тоді, коли станемо синами Божими по благодаті, коли з’єднаємося з Ним, перебуваючи у заснованій Ним святій Церкві, ведучи життя згідно з Господніми заповідями, чинячи один одному благословенні діла милосердя.

 

Цей світ – поле битви, де завжди йде боротьба за Христа і проти Нього. Але якщо ми будемо з Господом, то Він буде з нами. Він – єдиний істинний Переможець гріха, смерті і диявола. Нашою ж зброєю у цій боротьбі повинні стати євангельські чесноти: молитва, піст, смиренномудрість, терпіння, покірність, доброта та особливо любов до ворогів. А це стане можливим тільки тоді, коли істина воскресіння Христового стане основою нашої віри і сенсом нашого життя. Тоді і ми досягнемо повноти радості воскреслого Христа, як свідчить святий апостол Іоан Богослов: «І зрадіє серце ваше, і радості вашої ніхто не відбере від вас» (Ін. 16: 22).

 

У цей величний день Світлого Христового Воскресіння сердечно вітаю вас, всечесні пастирі, чесне дияконство, чернецтво, дорогі браття і сестри, і бажаю, щоб воскреслий Господь Своєю благодаттю зміцнив наші зусилля жити і працювати на благо святої Української Православної Церкви і нашої Української держави, утвердив нас у мирі, наповнив наші душі взаємною любов’ю і з’єднав усіх у православній вірі.

 

Прославляючи Господа за Його великі милості до грішного людського роду, і нині просімо Його захистити наш український народ від нашестя чужинців і зміцнити Україну в боротьбі за правду і мир.

 

Світло Христового воскресіння нехай дарує нам благодатну силу перебороти всі труднощі, а Всемилостивий Господь допоможе нам досягти спасительних успіхів у благочестивому житті, щоб усім нам стати спільниками вічного життя і завжди прославляти воскреслого Спасителя!

 

 ВОІСТИНУ ХРИСТОС ВОСКРЕС!

 

  

ЕПІФАНІЙ,

 

митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський, 
Патріарший намісник

 

Пасха Христова 
2016 рік

Версія для друку
Автор: zan-lu
Дата створення: 2016-05-03
Рубрика: Загальноцерковні новини
Перегляди: 553

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.