Богословське відділення / Урочистості з нагоди початку нового навчального року в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича (Додано відео),
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Розклад занять



Наш банер




Урочистості з нагоди початку нового навчального року в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича (Додано відео)

30 серпня 2016 року відбулася урочиста Академія з нагоди посвяти першокурсників Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. 

Традиційна посвята цьогоріч була особливою. По-перше, нові студенти переступають поріг університету у знаковий для України рік - рік, коли країна відзначає чверть століття з часу проголошення її незалежності. 

По-друге, на посвяті першокурсників окрім професорсько-викладацького складу університету та очільників міста і області були присутні також поважні гості - Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, випускник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, державний та політичний діяч, Прем'єр-міністр України (2014-2016) Арсеній Яценюк, народні депутати України. 

dscn7475_500

dscn7481_500

 Традиційно до першокурсників звернувся ректор університету Степан Мельничук: 

- Дорогі першокурсники! Нехай роки, проведені в університеті, стануть для вас роками професійного зростання, громадянського змужніння, роками формування справжніх українців - патріотів своєї Вітчизни. 

Також ректор відзначив, що "успішно розпочавши новий навчальний рік, і забезпечивши в умовах війни і економічної кризи якісне та добросовісне навчання, ми зміцнимо науковий та професійний потенціал країни, а отже її економічну могутність". 

 Із вітанням до присутніх звернулась і Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич: 

- Ми з вами є творцями новітньої історії України. І саме нам випало жити у цей непростий для країни час, коли люди боронять незалежність України на фронті. Сьогодні ви прийшли на свій інтелектуальний фронт заради власного майбутнього. 

 Міністр дала настанови майбутнім студентам і запевнила в тому, що європейська Україна чекає саме на них - молодих, творчих, патріотичних. 

 Випускник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Арсеній Яценюк пригадав, як і сам рівно 25 років тому, вперше переступив поріг Alma Mater. Свій надихаючий виступ про любов до рідного навчального закладу та віру у світле майбутнє нашої країни, він завершив настановою для першокурсників: 

- Ставте найвищі цілі. Меж нема. Ви обов'язково досягнете того, чого забажаєте. 

 Привітали майбутніх студентів також голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук, голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян та міський голова Чернівців Олексій Каспрук. 

Після цього настала черга урочистої клятви студентів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Її текст виголосила студентка першого курсу Анастасія Ілащук,  а слово «присягаюсь» - багатотисячний хор голосів. 

Під орудою диригента Ольги Чурікової-Кушнір у виконанні народного аматорського студентського хору університету «Резонанс» прозвучав студентський гімн (музика і слова професорів Андрія Кушніренка та Богдана Мельничука).

Вступ до студентських лав благословив і освятив водою завідувач богословського відділення філософсько-теологічного факультету, настоятель храму Трьох Святителів прот. Микола Щербань.

dscn7484_500_01

dscn7491_500

Після урочистої Академії в університетському храмі відбувся молебень за здоров’я, успіхи у навчанні, мир і злагоду в Україні. 

Молебен очолив настоятель храму, завідувач Богословського відділення доц., прот. Микола Щербань  у співслужінні викладача-методиста відділення, доц., прот. Миколи Лагодича та священнослужителів - батьків цьогорічних першокурсників: прот. Олега Баска (Тернопілька єпархія), прот. Павла Томенка (Чернівецька єпархія), прот. Юрія Ужитчака (Коломийська єпархія).

dscn7496_500

dscn7499_500

dscn7500_500_01

dscn7504_500

За богослужінням співав хор під керівництвом викладача відділення дияк. Ігоря Луцана.

По завершенні молебня до присутніх у храмі студентів та їхніх батьків з вітальним словом звернувся прот. Микола Щербань і побажав студентам Божої допомоги у здобутті знань. 

dscn7519_500

Цьогорічні урочистості з нагоди початку нового навчального року продовжилися відкриттям нового корпусу університету. 

 Відтак цього ж дня, по завершенні урочистої Академії, за участі Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич та колишнього Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка було урочисто відкрито VIII корпус Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Новий корпус університету розташований за адресою вулиця Рівненська,14. У ньому розмістились факультет педагогіки, психології та соціальної роботи та частина Інституту фізико-технічних і комп’ютерних наук. 

dscn7521_500

   Ректор університету, Степан Мельничук, під час урочистостей повідомив присутнім про те, що колектив університету очікував на відкриття цього корпусу ще наприкінці 80-х років, коли саму будівлю лише почали зводити. 

   "Згідно першого проекту це мав бути інженерно-лабораторний корпус, в якому мали готуватися кадри для підприємств радянського військово-промислового комплексу. Розпочаті роботи з відновлення п'ятиповерхового блоку затягнулися аж на 15 років", - відмітив Степан Васильович. 

dscn7525_500

    Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич зазначила, що відкриття нового корпусу - непересічна подія для України у часи, коли на сході держави тривають бойові дії: "Це щось таке, як військовий парад. Коли наш ворог скрегоче зубами і хоче відволікти наші зусилля і ресурси тільки на оборону, ми не лише справляємося з цим, а й відкриваємо нові корпуси в університетах". 

dscn7526_500

   Колишній випускник університету, політичний та державний діяч Арсеній Яценюк висловив сподівання того, що новий корпус Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича має стати "місцем народження найкращих досягнень для України та світу". 

dscn7531_500

Чин освячення нової будівлі звершив завідувач боголсовського відділення, прот. Микола Щербань. 

За богослужінням співав хор студентів-теологів під керівництвом викладача відділення дияк. Ігоря Луцана.

dscn7529_500

dscn7528_500

    Як і належить, по завершенні чину освячення та урочистого перерізання стрічки, гості пішли на оглядини нового храму знань. 

img_0204_500

dscn7532_500

    Історична довідка. У 1991 році Чернівецьким національним університетом імені Юрія Федьковича розпочато будівництво дослідно-експериментального корпусу, що було зумовлено великими замовленнями військово-промислового комплексу для фізичного факультету університету. У 1998 році будівництво було призупинено через відсутність належного фінансування. І лише впродовж 2003-2005 років університет за власні кошти завершив будівельні роботи та здав в експлуатацію двоповерхову частину корпусу, де згодом розмістилися окремі кафедри фізичного факультету (нині Інститут фізико-технічних та комп’ютерних наук) і факультет архітектури, будівництва та декоративно-прикладного мистецтва. У зв’язку зі зміною цільового призначення за рік ректоратом було прийнято рішення перепрофілювати шестиповерхову частину будівлі із дослідно-експериментального корпусу у навчально-лабораторний. Відповідно у 2007 році Державним інститутом з проектування учбових закладів «Укрдіпроуз» (м.Харків) виконано коригування проектно-кошторисної документації щодо завершення шестиповерхової частини і розпочато її будівництво. Зараз начальний корпус успішно добудований і вже готовий приймати студентів та співробітників університету.

   У нововідкритий корпус переїжджає факультет педагогіки, психології та соціальної роботи (який раніше знаходився у двох окремих взаємно віддалених корпусах на вулицях Небесної сотні та Героїв Майдану), а також чотири кафедри Інституту фізико-технічних та комп’ютерних наук. У корпусі, у якому раніше розташовувався факультет педагогіки, психології та соціальної роботи Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича по вулиці Героїв Майдану з вересня поточного року буде військова частина, а будівля по вулиці Небесної сотні, перший і другий поверхи якої також використовувалися як навчальний корпус, надалі буде студентським гуртожитком.

За матеріалами сайту ЧНУ імені Юрія Федьковича.

Відео про подію:


Версія для друку
Автор: prodo
Дата створення: 2016-08-31
Рубрика: Новини відділення
Перегляди: 1753

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.