Богословське відділення / Богослужіння в день Похвали Пресвятої Богородиці ,
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Розклад занять



Наш банер




Богослужіння в день Похвали Пресвятої Богородиці

Скорботні богослужіння Великого посту двічі перериваються променями радісного світла, і обидва рази джерелом цього світла є Пречиста Богоматір: Похвала Пресвятої Богородиці (субота Акафіста) та Благовіщення Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії.

В суботу п’ятого тижня Великого посту Церква урочисто звершує читання акафісту, або подячної похвали Пресвятій Богородиці. До складу богослужіння цієї суботи входить урочистий спів на утрені (в п`ятницю увечері) акафісту Божої Матері, від чого й сама служба іменується Похвалою Пресвятій Богородиці.

Це свято встановлене в IX столітті за неодноразове визволення заступництвом Божої Матері Константинополя від нашестя ворогів.

Приводом для встановлення цього свята стало чудесне визволення у 626 році Пресвятою Богородицею Царгорода, столиці Візантії, з облоги персів і скіфів. Бачачи велику загрозу життю, мешканці міста зібралися в храмі Святої Софії і з великим плачем благали Бога про порятунок. Константинопольський патріарх Сергій взяв ікону Пресвятої Богородиці «Одигітрія», обійшов з нею хресним ходом навколо стін міста, а потім опустив у воду Її ризу, і, як пише літописець, "море закипіло, ворожі кораблі потонули та ворог відступив від міста".

Місто було врятоване. Вдячні жителі Царгорода всю ніч співали хвалебні пісні на честь заступниці роду християнського Пречистої Діви. З того часу щороку на п’ятому тижні посту (коли відбулося це чудо) у Константинополі відзначалося свято Похвали Богородиці.

Диякон Софійського собору Георгій Пісідійський написав хвалебний гімн Божій Матері, який віруючі співали стоячи. Від цього і пішла його назва – «акафіст», що з грецької перекладається, як «несідальний спів». Кілька століть цей акафіст був єдиним у богослужбовому надбанні Православної Церкви. Він складається з двадцяти чотирьох пісень – за кількістю букв грецького алфавіту.
Згодом уклали повний Чин служби Похвали Богородиці. Спочатку його звершували лише у Влахернському храмі, з роками він поширився у всій Візантії. З ІХ століття це свято стало загальним для всієї Православної Церкви, йому присвятили окрему церковну службу.

В суботу 1 квітня 2017 року, день свята Похвали Пресвятої Богородиці, в університетському храмі Трьох Святителів було відслужено уставні богослужіння: утреню з читанням Акафісту до Пресвятої Богородиці, що звершується особливим спеціально укладеним чином, сповідь вірян та Божественну літургію.

Богослужіння очолив настоятель університетського храму Трьох Святителів прот. Микола Щербань у співслужінні клірика храму –  прот. Миколая Лагодичасвящ. Богдана Сливки – настоятеля парафії св. пророка Іллі м. Заліщики Тернопільської єпархії, диякона Ігоря Луцана – викладача Богословського відділення та диякона Юрія Хильчука – клірика Херсонської єпархії, студента Богословського відділення.

dscn0327_500

dscn0330_500

dscn0334_500

dscn0337_500

dscn0341_500

dscn0343_500

dscn0345_500

dscn0347_500

dscn0352_500

Цього дня багато вірян причастилися Святих Христових Таїн.

Після Божественної Літургії отець-настоятель виголосив проповідь.

dscn0357_500

По завершені літургії була відслужена літія за в Бозі спочилих.

dscn0358_500

dscn0360_500

Прес-служба

Богословського відділення


Версія для друку
Автор: fmykolaj
Дата створення: 2017-04-01
Рубрика: Богослужіння
Перегляди: 544

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.