Богословське відділення / 15 вересня 2008 року виповнився рік як відійшов у вічність доцент Ігор Григорович Чеховський,
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Розклад занять



Наш банер




15 вересня 2008 року виповнився рік як відійшов у вічність доцент Ігор Григорович Чеховський

 

ihc
 

 

15 вересня 2008 року виповнився рік як відійшов у вічність співробітник кафедри релігієнавства і теології, кандидат історичних наук, доцент Ігор Григорович Чеховський. В цей день в університетському храмі відбулась панахида. приурочена річниці смерті на якій були присутні його рідні, колеги, знайомі, студенти. Очолював панахиду завідувач богословського відділення, кандидат богословських наук, доцент, прот. Микола Щербань.

 

Чеховський Ігор Григорович

(1960-2007)

Народився 21 жовтня 1960 р. у Коломиї Івано-Франківської обл. 1978 р. закінчив Чернівецьку СШ № 9 (нині - гімназія № 4), 1983 р. - із відзнакою філологічний факультет Чернівецького державного університету ім. Ю.Федьковича. Від 1992 р. - асистент кафедри української мови, протягом 1993-1996 рр. - асистент кафедри історії та культури української мови ЧДУ ім. Ю.Федьковича (за сумісництвом). 1996 року захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата історичних наук за спеціальністю 07.00.01 - історія України. Від 1997 р. - асистент кафедри історії стародавнього світу та середніх віків ЧДУ, від 1998 р. - кафедри етнології, античної і середньовічної історії ЧНУ (за сумісництвом). Від 02.09.2002 р. - асистент кафедри релігієзнавства і теології ЧНУ, від 01.11.2002 р. переведений на посаду доцента кафедри релігієзнавства і теології ЧНУ за контрактом.

Рішенням Атестаційної колегії Міністерства освіти і науки України від 16 грудня 2004 р. присвоєно вчене звання доцента кафедри релігієзнавства і теології.

Лауреат чернівецької міської премії ім. Йозефа Главки за пропаганду збереження пам'яток архітектури, 1997 р.

Основна тематика наукових досліджень: етнологія й історія релігії в Україні, зокрема феномен багатоетноконфесійного середовища Буковини, функціонування релігійних архетипів у традиційній народній культурі українців Карпат і Прикарпаття.

За період наукової діяльності опубліковав близько 100 наукових праць, із них після захисту дисертації - близько 70, у т. ч. 4 монографії, 12 публікацій у зарубіжних наукових виданнях Польщі, Румунії, Австрії, ряд підручників та методичних видань, а також кілька сотень публікацій у періодиці. Був учасником близько 20 міжнародних наукових конференцій.

Автор 8 книг, зокрема монографій:

  • Чернівці: 1408-1998: Нариси з історії міста. - Чернівці: Місто, 1998 (у співавторстві з О.Масаном);
  • "На Дністрі, на "ОукраинЬ Галичьской" (матеріали та дослідження Дністровської комплексної археологічно-етнографічної експедиції ЧДУ в селі Галиця Сокирянського р-ну Чернівецької обл.). - Чернівці: Місто, 2000 (у співавторстві з С.Пивоваровим);
  • Демонологічні вірування і народний календар українців Карпатського регіону. - Чернівці: Зелена Буковина, 2001;
  • Стопами богів Долини Куллу. - Чернівці: Зелена Буковина, 2002;
  • Чернівці - ковчег під вітрилами толерантності: Історичні студії багатокультурного етнорелігійного феномену в центрі Європи. - Чернівці: Рута, 2004.

За редакцією І.Чеховського також вийшло ряд наукових та науково-популярних книг.

Читав лекції і проводив практичні заняття з курсів "Релігієзнавство", "Етнологія релігії", "Політологія релігії", "Історія богословської та релігійної думки в Україні". Керував дипломними, бакалаврськими та курсовими роботами студентів; керував релігієзнавчо-дослідницькою практикою студентів філософсько-теологічного факультету.

Світла пам'ять про чудову людину, фахівця, друга і порадника завжди житиме в наших серцях. Нехай Господь упокоїть його душу в оселях праведних. Вічная йому пам'ять.


Версія для друку
Автор: admin
Дата створення: 2010-01-04
Рубрика:
Перегляди: 3898

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.