Богословське відділення / 7 грудня - день пам'яті святої Великомучениці Катерини ,
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Розклад занять



Наш банер




7 грудня - день пам'яті святої Великомучениці Катерини

 

sv_kateryna
 

 

Свята великомучениця Катерина була донькою правителя Александрії Єгипетської Конста під час правління імператора Максиміна (305 - 313 рр.). Живучи в столиці - центрі еллінської ученості, Катерина, яка була сповненою краси та розуму, отримала чудову освіту, вивчивши твори кращих античних філософів і вчених. Юнаки з найвідоміших родин імперії хотіли руки прекрасної Катерини, але жоден з них не став її обранцем. Вона заявила батькам, що вона згідна вийти заміж лише за того, хто перевершить її в знатності, багатстві, красі та мудрості.

Мати Катерини, таємна християнка, повела її за порадою до свого духівника, святого старця, що здійснював молитовний подвиг на самоті в печері неподалік від міста. Вислухавши Катерину, старець сказав, що він знає Такого Юнака, Котрий перевершує її у всьому, тому що "Його краса світліша за сонячне сяйво, Його мудрість керує всіма творіннями, Його багатство розливається по всьому світу, але це не применшує його, а множить, висота роду Його - незбагненна". Образ Небесного Нареченого народив у душі святої діви гаряче бажання побачити Його. Істина, до якої линула душа святої, відкрилася їй. На прощання старець вручив Катерині ікону Божої Матері з Богонемовлям Ісусом на руках і звелів з вірою молитися Цариці Небесній - Матері Небесного Нареченого про дар бачити Її Сина.

Катерина молилася цілу ніч і удостоїлася бачити Пресвяту Діву, Яка просила Свого Божественного Сина подивитися на Катерину, котра стояла перед Ними на колінах. Але Младенець відвертав Свій лик від неї, кажучи, що Він не може дивитися на неї, тому що вона потворна, нікчемна, злиденна й божевільна, як і будь-яка людина, не омита водами святого Хрещення й не відзначена печаттю Духа Святого. У глибокому сумі Катерина знову пішла до старця. Він з любов'ю прийняв її, наставив вірі Христовій, заповів зберігати чистоту й цнотливість і безперестанно молитися, і звершив над нею таїнство святого Хрещення. І знову святій Катерині було видіння Пресвятої Богородиці з Дитям. Тепер Господь ласкаво дивився на неї й дав їй перстень, обручивши її Собі. Коли видіння скінчилося і свята прокинулася від сну, на руці її світився перстень - чудовий дарунок Небесного Нареченого.

У цей час в Александрію на язичницьке свято прибув сам імператор Максимін. Із цієї нагоди свято було особливо пишним і багатолюдним. Лемент жертовних тварин, дим і сморід жертовників, що палали безперестанку, гомін юрби на аренах переповнювали Александрію. Приносилися й людські жертви - на смерть у вогні прирікали сповідників Христа, які не відступили від Нього під катуваннями. Свята любов до мучеників-християн і сердечне бажання полегшити їх долю спонукали Катерину піти до головного жерця і владики імперії, імператора-гонителя Максиміна.

Назвавши себе, свята сповідала свою віру в Єдиного Правдивого Бога й мудро викрила омани язичників. Краса дівчини зачарувала правителя. Щоб переконати її й показати торжество язичницької мудрості, імператор повелів скликати 50 найученіших мужів імперії, але свята взяла гору над мудрецями, так що вони самі ввірували в Христа. Свята Катерина осінила мучеників хрестом, і вони мужньо прийняли смерть за Христа і були спалені за велінням імператора.

Максимін, не сподіваючись більше переконати святу, спробував спокусити її обіцянкою багатства й слави. Отримавши гнівну відмову, імператор наказав піддати святу жорстоким тортурам, а потім кинути в в'язницю. Імператриця Августа, яка багато чула про святу Катерину, забажала бачити її. Умовивши воєводу Порфирія із загоном воїнів супроводжувати її, Августа прийшла до в'язниці. Імператриця була вражена силою духу святої Катерини, обличчя якої сяяло Божественною благодаттю. Свята мучениця розкрила імператриці, Порфирію та воякам християнське вчення, і вони, увірувавши, навернулися до Христа.

Наступного дня мученицю знову привели на судилище, де під погрозою колесування запропонували їй зректися від християнської віри і принести жертву богам. Свята непохитно сповідала Христа й сама підійшла до коліс, але Ангел розтрощив знаряддя страти, і вони розлетілися на шматки, перебивши багатьох язичників. Побачивши це чудо, імператриця Августа й царедворець Порфирій з 200 воїнами перед усіма сповідали свою віру в Христа і були обезголовлені. Максимін знову спробував спокусити святу мученицю, запропонувавши їй шлюб, і знову отримав відмову. Свята Катерина твердо сповідала вірність своєму Небесному Нареченому - Христові та з молитвою до Нього сама поклала голову на плаху під меч ката. Мощі святої Катерини були перенесені Ангелами на Синайську гору.

В VI столітті за одкровенням були знайдені чесна голова і ліва рука святої мучениці і з почестями перенесені в новостворений храм Синайського монастиря, побудованого святим імператором Юстиніаном (527 - 565 рр.).


Версія для друку
Автор: admin
Дата створення: 2010-01-04
Рубрика:
Перегляди: 3977

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.