Богословське відділення / Відбувся актовий день Рівненської духовної семінарії,
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Розклад занять



Наш банер




Відбувся актовий день Рівненської духовної семінарії

У зв'язку з запланованими на 13 та 14 грудня урочистостями у Києві з нагоди дня тезоіменитства Святійшого Патріарха Філарета, на 11 грудня було перенесено урочистості з нагоди вшанування небесного покровителя Рівненської духовної семінарії - святого апостола Андрія Первозванного.

 

rivne1
 

 

Напередодні, 10 грудня, у нижньому храмі на честь всіх святих землі Волинської Свято-Покровського кафедрального собору Рівного відбулося вечірнє богослужіння, яке очолив ректор Рівненської духовної семінарії, намісник Свято-Георгіївського монастиря на Козацьких Могилах архимандрит Олексій у співслужінні викладачів семінарії, духовенства собору та вихованців духовної школи у священичому сані.

 

andriya_3
 

 

Божественна літургія у день свята розпочалася у верхньому, головному, храмі Свято-Покровського собору, який є базовим для семінарії і в якому семінарський хор співає ранню Божественну літургію.

Службу очолив Високопреосвященнійший митрополит Рівненський і Острозький Євсевій, який перед початком літургії звершив постриг у чтеці вихованців 4-го класу семінарії. Владиці Євсевію співслужив ректор - архимандрит Олексій, викладачі та вихованці семінарії у духовному сані, духовенство кафедральних соборів та храмів Рівного. Також за літургією молилися гості свята: ректор Волинської духовної семінарії протоієрей Ігор Швець (з яким прибули проректор та інспектор семінарії), викладач-методист богословського відділення КПБА при філософсько-теологічному факультеті Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича священик Миколай Лагодич, протодиякон Свято-Успенського кафедрального патріаршого собору (м. Київ) Олександр Гулаєвич.

За літургією проповідував вихованець 4-го класу Рівненської духовної семінарії Ігор Волянюк.

 

rivne2
 

 

Після літургії відбувся святковий молебень, в якому взяли участь більше двадцяти священників.

Актова частина проходила в приміщенні нижнього храму собору. В президію були запрошені Високопреосвященнійший митрополит Євсевій, архимандрит Олексій, протоієрей Ігор Швець, протоієрей Сергій Лучанін, секретар семінарії Едуард Тарарук, член Вищої Церковної Ради УПЦ КП Василь Червоній.

Кандидат богословських наук, ректор Рівненської духовної семінарії архимандрит Олексій відкрив актове засідання й звернувся до всіх присутніх з промовою про історію, сьогодення та перспективи РДС.

 

rivne3
 

 

З актовою доповіддю на тему «Роль державної влади у набутті автокефалії Помісними Церквами» до присутніх звернувся викладач РДС, кандидат богословських наук Сергій Вікторович Колот.

Потім виступив ректор Волинської духовної семінарії, кандидат богословських наук протоієрей Ігор Швець, який раніше був ректором Рівненської духовної школи. Після свого вітання він подарував викладачам та студентам РДС чудовий образ великомученика і цілителя Пантелеймона.

Представник богословського відділення Київської Православної Богословської академії при філософсько-теологічному факультеті Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, кандидат богословських наук священик Миколай Лагодич, вітаючи Рівненську семінарію зі святом, розповів присутнім також про свої давні дружні стосунки з нинішнім її ректором - архимандритом Олексієм, побажавши йому успіхів у нелегкому служінні. В кінці свого вітання отець Миколай, від імені чернівецьких колег, подарував Рівненській семінарії святкову вишиту хоругву з писаним образом святого апостола Андрія Первозванного, яка тепер буде справжньою окрасою семінарського храму. Також отець Миколай, від імені завідуючого відділенням протоієрея Миколая Щербаня, запросив отця ректора взяти участь у святкових заходах з нагоди актового дня теологічного факультету в Чернівцях (12 лютого).

 

rivne4
 

 

З вітальним адресом звернувся директор Інституту мистецтв Рівненського державного гуманітарного університету, кандидат філологічних наук, професор Степан Іванович Шевчук, який також подарував на бібліотеку семінарії свою нову книжку.

Благословенними митрополичими грамотами у цей день були відзначені викладачі та працівники семінарії протоієрей Микола Головченко, Едуард Тарарук, Юрій Волощук, а також благодійник - директор Здолбунівського заводу продтоварів. Грамоти вручив митрополит Євсевій.

Найкращі вихованці семінарії - Роман Когут, Володимир Гуз та Валентин Хом'як - отримали в цей день з рук митрополита Євсевія в подарунок по примірнику книги «Правила Святих Апостолів...», а три вихованця - Володимир Челій, Володимир Гусак та Роман Когут - отримали спеціальні стипендії, які були надані представниками української діаспори в Америці. Стипендії вручив історик-архівіст Володимир Рожко, який, також, привітав керівництво Рівненської семінарії зі святом.

Народний депутат України чотирьох скликань, депутат Рівненської обласної Ради, голова обласної організації УНП, член Вищої Церковної Ради УПЦ КП Василь Михайлович Червоній, вітаючи всіх присутніх з актовим днем семінарії, зазначив, що Українська Народна Партія на Рівненщині теж не залишилися в цьому році осторонь проблем Рівненської духовної школи. Як зазначив Василь Михайлович, у судових претензіях Московського Патріархату щодо приміщення семінарії питання було вирішено на нашу користь, завдячуючи юридичній підтримці обласної організації УНП.

Перед присутніми також виступив головний редактор часопису «Духовна нива», член Національної спілки журналістів, директор Рівненського обласного БТІ Михайло Якимович. Привітавши всіх зі святом, Михайло Іванович пообіцяв і надалі підтримувати Рівненську духовну школу, як це він робив і раніше.

Приємною несподіванкою в цей день було нагородження митрополита Євсевія та архимандрита Олексія грамотами Православного братства святого апостола Андрія Первозванного, які вручив голова обласної організації «Просвіта» Олександр Волощук, доповнивши цим свої теплі слова вітань та побажань.

Наприкінці урочистої академії до присутніх з батьківською настановою звернувся владика Євсевій, який підкреслив велике значення духовної освіти, розповів про те, якими повинні бути сучасні душпастирі.

Концерт хору викладачів та вихованців семінарії під керівництвом Володимира Іваника закінчив урочисту частину актового дня, після якої відбулася святкова трапеза.

 

andriya_9

 

 

rivne5
 

 

Прес-служба

Рівненської єпархії


Версія для друку
Автор: admin
Дата створення: 2010-01-04
Рубрика:
Перегляди: 4516

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.