Богословське відділення / 9 грудня блаженної пам’яті Святішому Патріарху Володимиру (Романюку) виповнилося б - 85 років ...,
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Розклад занять



Наш банер




9 грудня блаженної пам’яті Святішому Патріарху Володимиру (Романюку) виповнилося б - 85 років ...

 

058_10

 

З цієї нагоди в університетському храму Трьох Святителів відбулось заупокійне богослужіння, котре звершив методист Богословського відділення свящ. Миколай Лагодич у співслужінні дияк. Іоанна Шубина та дияк. Романа Лазарука.

На заупокійному богослужінні поруч з іменем великого сина українського народу – патріарха ВОЛОДИМИРА, викладачі та студенти Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ молились за і всіх його побратимів – спочилих архиєреїв Української Православної Церкви Київського Патріархату: патріарха МСТИСЛАВА, митрополита ІОАНА, митрополита ТИМОФІЯ, митрополита ЯКОВА, митрополита ДАНИЇЛА, митрополита ВАСИЛІЯ, митрополита АНДРІЯ, архиєпископа СТЕФАНА, єпископа ПОЛІКАРПА, єпископа ОЛЕКСІЯ, єпископа АВГУСТИНА, єпископа НИКОНА.

 

000y79h3
 

 

Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України ВОЛОДИМИР (у миру Василь Омелянович Романюк) народився 9 грудня 1925 р. в с. Хомчин Косівського повіту (тепер Івано-Франківська обл.). У 1944 р. засуджений сталінським режимом на 10 років ув'язнення за участь у національно-визвольній боротьбі; перебував на копальнях на Колимі (до 1953 р.). 1959 року закінчив Вищі богословські курси в Івано-Франківську, згодом — Московську духовну семінарію. 1964 -1972 рр. - служив священиком на Івано-Франківщині.

20 січня 1972 р. засуджений на 7 років позбавлення волі та 3 роки заслання за активну правозахисну діяльність та відстоювання прав українських православних віруючих; перебував у таборах Мордовії та Якутії. 1976 р. на засланні проголошує свій перехід до Української Автокефальної Православної Церкви. Продовжував правозахисну діяльність; 1979 р. увійшов до Української Гельсінської Групи.

У лютому 1982 р. повернувся в м. Косів, де мешкала його родина. Одразу був узятий під адміністративний нагляд.

У 1987-1990 священик Василь Романюк ніс служіння у Північній Америці в парафіях Української Автокефальної Православної Церкви, займався літературною працею, зокрема, написав книгу "Голос у пустелі".

У 1990 р.пострижений у чернецтво з ім’ям Володимир. З травня 1990 р. — єпископ Ужгородський і Виноградівський, пізніше — архиєпископ Вишгородський і Білоцерківський, вікарій Київський УАПЦ. З початку 1993 р.— архиєпископ Львівський і Сокальський, член Священного Синоду Української Православної Церкви Київського Патріархату.

 

000xxq4rem9_500
 

 

По смерті Патріарха Мстислава обраний Місцеблюстителем Патріаршого престолу (14 червня 1993 р.) та піднесений до сану митрополита. Всеукраїнський Православний Собор 21 жовтня 1993 р. обрав його Предстоятелем Української Православної Церкви Київського Патріархату із титулом Патріарха Київського та всієї Руси-України; інтронізація відбулася 24 жовтня у Софіївському соборі Києва.

 

romanjuk_180x230
 

 

Раптово упокоївся 14 липня 1995 р. Священноначаліє Київського Патріархату вирішило поховати Патріарха 18 липня на території Собору св. Софії в Києві. Влада дозволу на це не дала, мотивуючи відмову тим, що собор св. Софії — історико-архітектурний пам’ятник, що перебуває під охороною ЮНЕСКО, і запропонувала поховати Патріарха на Байковому кладовищі. Органи правопорядку, намагаючись перешкодити похованню, явно перевищили свої повноваження, що призвело до жорстокого побиття учасників похорону підрозділом МВС "Беркут", у результаті чого потерпіли прості миряни. Цей день дістав назву „кривавий вівторок“.

Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Володимир похований на Софійській площі біля стін дзвіниці Собору св. Софії.

 

 

s640x480_500
 

 


Версія для друку
Автор: свящ. Миколай
Дата створення: 2010-12-20
Рубрика: Богослужіння
Перегляди: 3556

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.