28 листопада (15 листопада за ст.ст.), у день пам'яті святих мучеників і сповідників Гурія, Самона і Авива, розпочинається Різдвяний піст, який триває до 6 січня (24 грудня ст. ст.). Він передує святу Різдва Христового і триває 40 днів. Цей піст називається також "Пилиповим постом" (або «Пилипівкою»), тому що починається після 27 листопада (14 листопада за ст.ст.) - дня пам'яті святого апостола Филипа (Пилипа). Різдвяний піст установлений для того, що ми до дня Різдва Христового очистили себе покаянням, молитвою й постом, щоб з чистим серцем, душею й тілом могли благоговійно зустріти Сина Божого, що з'явився у світ і щоб, окрім звичайних дарунків і жертв, принести Йому також наше чисте серце й бажання слідувати Його вченню. Правила помірності, запропоновані Церквою в Різдвяний піст, настільки ж суворі, як і в Петровий піст. Зрозуміло, що під час посту заборонено вживання продуктів тваринного походження (м'ясо, вершкове масло, молоко, яйця, сир тощо). Крім того, у понеділок, середу й п'ятницю Різдвяного посту церковним уставом забороняються вживати в їжу рибу, вино та єлей і дозволяється лише приймати їжу без масла (сухоядіння) тільки після вечерні. В інші ж дні - вівторок, четвер, суботу й неділю - дозволено вживати їжу з рослинним маслом. Риба під час Різдвяного посту дозволяється в суботи, неділі й великі свята, наприклад, у свято Введення в храм Пресвятої Богородиці, у храмові свята (якщо такі припадають на час посту) й у дні пам'яті особливо шанованих святих, якщо ці дні припадуть на вівторок або четвер. Якщо ж свята випадають на середу чи п'ятницю, то дозвіл посту покладено тільки на вино і єлей. З 2-го січня по 6 січня піст підсилюється і в ці дні навіть у суботу й неділю вживати рибу не благословляється.
|