Богословське відділення / Завідувач Богословського відділення дав інтерв’ю журналістам телеканалу ,,ТВА” ,
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Розклад занять



Наш банер




Завідувач Богословського відділення дав інтерв’ю журналістам телеканалу ,,ТВА”

5 березня 2013 року завідувач Богословського відділення КПБА доц., прот. М.Щербань дав інтерв’ю журналістам телеканалу ,,ТВА”. Головною темою розмови із журналістами стала річниця вшанування пам’яті з Дня народження першого митрополита Буковини Євгена (Гакмана) як відомого церковно-релігійного та культурно-просвітницького діяча.

dscn5181_500

Отець-завідувач зазначив: ,,Митрополит Євген (Гакман) – одна із найвизначніших постатей своєї та, зрештою, і нашої доби. Важко знайти іншого діяча Північної Буковини, навколо якого відбувалися б такі важливі події в житті православної церкви краю, перетиналися різні, часто суперечливі, думки. Високодуховна, глибоко релігійна, авторитетна серед буковинського населення постать, визначний діяч, науковець, мислитель і просто добрий пастор Христової Церкви – такий, щонайменше, діапазон суджень про нього. Служінню Богу митрополит Євген (Гакман) присвятив усе своє життя.

dscn5182_500

Додамо, що вдячна пам’ять про Буковинського владику і глибока пошана до його імені залишилася по сьогодні. Вже, з 1992 року, в обласному центрі і на батьківщині владики, у Васловівцях на Заставнівщині, проводяться церковні та світські урочистості, присвячені пам’яті митрополита Євгена, – літургії, конференції, збори громадськості, засновуються громадські товариства імені владики. Вже на початку жовтня 1993 року, напередодні дня міста, Чернівецька міська рада ухвалила повернути ім’я митрополита Євгена (Гакмана) вулиці, яка носила цю назву до 1945 року. Тоді ж на одному з будинків, розташованих по цій вулиці, за участю духівництва, представників міської влади та численних громадян було відкрито й освячено пам’ятний знак на честь діяча Буковинської православної церкви.

dscn5187_500

,,Завдяки провидінню Божому та наполегливій праці владика Євген (Гакман) пройшов шлях від сина бідного українського селянина до архієпископа й митрополита, глави православної Церкви в австрійській частині імперії; по-друге, ставши церковним князем і сенатором, владика Євген ніколи не цурався свого селянського й українського походження, хоча обставини часу вимагали від нього бути аристократом, відданим монархії Габсбургів. Проте життя своє він присвятив служінню православній вірі, Церкві й народові, з якого вийшов і за кращу долю якого вболівав; по-третє, митрополит Євген (Гакман) став одним із найвизначніших постатей своєї та, зрештою, і нашої доби; по-четверте, високодуховна, глибоко релігійна, авторитетна серед буковинського населення постать, визначний діяч, науковець, мислитель і просто добрий пастор Христової Церкви – такий, щонайменше, діапазон суджень про нього. Таким владика і залишився у пам’яті нащадків, які й через сотню років не забули його, а, навпаки, возвеличують ім’я першого митрополита,”додав отець Миколай.

 

Прес-служба

Богословського відділення 


Версія для друку
Автор: zan-lu
Дата створення: 2013-03-05
Рубрика: Новини відділення
Перегляди: 1199

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.