Богословське відділення / Вступна кампанія набирає потужності ,
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Розклад занять



Наш банер




Вступна кампанія набирає потужності

Про це свідчать дедалі більша кількість абітурієнтів перед входом в ЧНУ, не менша кількість батьків, черги у коридорах та стишені розмови абітурієнтів під сутінковими склепіннями центрального корпусу Резиденції. Про особливості цьогорічного вступу спілкуємося з відповідальним секретарем приймальної комісії Тарасом Звоздецьким.

Кор.: Тарасе Івановичу, чи є якісь суттєві відмінності у цьогорічних Правилах прийому?

-        Суттєвих немає. Однак деякі відмінності порівняно з минулим роком існують. Зокрема введено новий предмет ЗНО – світова література. Відповідно, дещо змінився перелік конкурсних предметів для вступу на певні напрями підготовки. Крім цього, враховуючи минулорічний досвід, за пропозиціями деканів факультетів змінені профільні предмети для деяких напрямів підготовки.

Кор.: У зв’язку з дедалі ширшим використанням ЄДЕБО при погодженні Правил прийому в Міністерстві жорсткіше ставились до прийому на навчання за ОКР бакалавра після коледжів на неспоріднені напрями підготовки. Як вирішувалася така проблема?

-        Потрібно було звертатись в Міністерство за окремими дозволами на такий прийом. В деяких випадках такі дозволи були отримані, а в деяких – ні.

Кор.: На які нові напрями ЧНУ набирає абітурієнтів вперше?

-        У цьому році вони вперше вступатимуть на напрями «Управління персоналом та економіка праці» (економічний факультет), «Харчові технології та інженерія» (хімічний факультет), «Лісове і садово-паркове господарство» (факультет біології, екології та біотехнології) та спеціальності «Інформаційна діяльність підприємства» (коледж), «Банківська справа» (економічний факультет), «Менеджмент природоохоронної діяльності» (географічний факультет), «Молекулярна біотехнологія», «Експертна оцінка ґрунтів» (факультет біології, екології та біотехнології).

Кор.: Як в університеті готувалися до цьогорічної вступної кампанії, зокрема чи пропагувались ці напрями?

-        Протягом навчального року на всіх факультетах університету по кілька разів проводились дні відкритих дверей. На тих факультетах, де проводилась добра підготовка, відзначалась велика зацікавленість майбутніх абітурієнтів. Також протягом травня-червня в друкованих ЗМІ розміщувались рекламні оголошення, а на телеканалах демонструвався новостворений рекламний ролик про університет. Слід відзначити також те, що багатьма викладачами здійснювалась профорієнтаційна робота безпосередньо в школах та технікумах і коледжах нашого регіону. Крім цього, на підготовчих курсах до вступу в ЧНУ в цьому році займалось близько 180 слухачів, з яких 87 складали підсумкову атестацію, за результатами якої їм будуть нараховані додаткові бали при вступі на інженерно-технічні та природничо-математичні напрями підготовки чи спеціальності.

Кор.: 1 липня розпочався прийом заяв від всіх категорій вступників до університету та коледжу. Можете навести дані щодо перших днів прийому документів?  

-        Зараз подано близько 2600 заяв, з них на вступ за ОКР бакалавра 2200. Серед останніх заяв практично однакова кількість подано в паперовій та електронній формах (1113 та 1090 відповідно). Для порівняння, минулого року за перші три дні було подано близько 3000 заяв, з яких 2250 заяв – на вступ за ОКР бакалавра (електронних заяв серед них тоді майже не було з технічних причин).

Кор.: Якісь висновки вже можна робити?

-        Попередні – так. Бачимо, що кількість заяв на вступ за ОКР бакалавра залишається приблизно на минулорічному рівні, хоча істотною відмінністю є велика кількість поданих електронних заяв. Пояснити це можна тим, що, по-перше, система подачі електронних заяв працює вже третій рік і до неї починають звикати абітурієнти та розуміти її переваги, по-друге, для подачі документів у паперовій формі потрібно роздруковувати результати ЗНО на сайті УЦОЯО, а в ці дні зробити це досить проблематично, напевно, через перевантаженість цього сайту. Водночас, при подачі електронної заяви результати ЗНО беруться автоматично з відповідної бази без особливих проблем.

Кор.: Чи вже помічаються певні тенденції в уподобаннях абітурієнтів?

-        Наразі найпопулярнішими є економічний факультет, факультет педагогіки, психології та соціальної роботи і факультет іноземних мов.

  Кор.: А як виглядає ситуація зі вступом на спеціалістів та магістрів?

-        Поки заяв небагато. Але зменшення їх кількості, можливо, пояснюється тим, що в багатьох випускників-бакалаврів нашого університету (а також інших ВНЗ) ще немає дипломів або інших необхідних для вступу документів через те, що, практично, тільки кілька днів тому в них закінчилися останні іспити.

Кор.: На завершення про очікування стосовно цьогорічного набору.

-        Зважаючи на те, що кількість зареєстрованих на складання ЗНО випускників цього року приблизно така ж, як і минулого, можна сподіватись на приблизно торішню кількість вступників на навчання за ОКР бакалавра (близько 3100, з них 2250 – на денній формі та 850 – на заочній ). Хоча державне замовлення на підготовку бакалаврів у цьому році зменшилось приблизно на 100 місць. Можливо, позитивним фактором буде те, що плата за навчання в цьому році залишилась на минулорічному рівні.

dsc_0761_500

dsc_0764_500

dsc_0773_500

З відповідальним секретарем приймальної комісії спілкувалася Любов Василик

Фото Ірини Бічер-Ілуцан

За даними: ЧНУ


Версія для друку
Автор: zan-lu
Дата створення: 2013-07-16
Рубрика: Новини відділення
Перегляди: 804

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.