Богословське відділення / Концерт вокального ансамблю «Менестрель» у Снятині,
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Розклад занять



Наш банер




Концерт вокального ансамблю «Менестрель» у Снятині

3 червня 2018 року в приміщенні Снятинського РБК відбувся концерт духовної та народної музики аматорського вокального ансамблю «Менестрель». Захід організований під патронатом Свято-Троїцького собору міста Снятина з ініціативи протоієрея Миколи Марусяка.

01_500_02

04_500_01

У першій частині концертної програми прозвучали духовні твори Дмитра Бортнянського, Кирила Стеценка, Петра Чайковського, Миколи Леонтовича, Петра Диньова, Миколи Кедрова. Окрім літургійних творів учасники ансамблю запропонували слухачам почаївський кант «Ой, зійшла зоря» і стародавній лірницький кант «Через поле широкеє».

07_1_500

06_500_01

09_500_01

03_500_01

08_500_01

Другу частину концерту відкрив музичний твір, який від часу «Революції Гідності» став загальновизнаним реквіємом за всіма, хто віддав своє життя за Україну, «Гей, пливе кача».

Також було виконано музичні твори на слова Т. Шевченка, А. Пашкевича, Т. Падури, а також композиції із репертуару вокальної формації «Піккардійська терція» і театру пісні «Джерела».

11_500_01

10_500_05

05_500_01

12_500_04

На завершення учасники ансамблю виконали духовний гімн «Боже Великий, Єдиний».

Наприкінці концерту зі словами вдячності до учасників ансамблю звернулися міський голова Анатолій Шумко, секретар міської ради Марія Орищук і Снятинський благочинний протоієрей Михайло Марусяк.

13_500_02

14_500_01

Завершився концерт многоліттям.

За матеріалами офіційного веб-сайту Снятинського деканату

Фото Ярослава Томаша

АМАТОРСЬКИЙ ВОКАЛЬНИЙ АНСАМБЛЬ

БОГОСЛОВСЬКОГО ВІДДІЛЕННЯ – «МЕНЕСТРЕЛЬ»

(історична довідка)

Вокальний ансамбль «Менестрель» створений 2001 р. студентами-богословами філософсько-теологічного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. До першого складу ансамблю увійшли: Юрій Лужний, Ярослав Міськів, Віталій Бучовський, Михайло Онищук, Володимир Стеблина і Микола Марусяк, який і став художнім керівником ансамблю (сьогодні викладач Богословського відділення КПБА, настоятель Свято-Вознесенського храму та клірик Свято-Троїцького собору в м. Снятині).

Точка відліку у яскравому самобутньому творчому польоті «Менестреля» – 10 грудня 2001 року. Саме у цей день відбувся дебют новоствореного секстету – на загальноуніверситетському конкурсі стрілецької пісні, де виборов перше місце. І з того часу ансамбль став постійним не лише учасником, призером, а й переможцем різних концертів, фестивалів і конкурсів. В арсеналі першого складу «менестрелівців» перемоги на конкурсах імені Назарія Яремчука, колядок і щедрівок, стрілецьких і патріотичних пісень, оглядів художньої самодіяльності тощо.

Дещо згодом до ансамблю приєднався студент факультету Роман Коновалов (на місце Михайла Онищука, який, отримавши священичий сан, приступив до пастирського служіння), а ще пізніше до роботи ансамблю долучилися Юрій Антошків і Андрій Кучірка. Цінно, що «Менестрель» не припинив своєї творчої діяльності навіть тоді, коли перший склад ансамблю залишив стіни університету, адже нове покоління талановитих студентів-богословів гідно продовжили співочий шлях своїх попередників.

З 2006 р. розпочалася нова хвиля ,,менестрелівців”, проте як квартету. До його складу увійшли: Дмитро Кубієвич, Петро Данильчик, Іван Шубин та Василь Пазюк, який став керівником ансамблю (сьогодні усі четверо вищевказаних учасників колективу – священнослужителі різних єпархій УПЦ КП).

У 2007 р. до складу вокального ансамблю увійшли ще двоє студентів богословського відділення – Олександр Марчук, який замінив Дмитра Кубієвича та Іван Лазаренко (сьогодні священнослужитель Тернопільської єпархії УПЦ КП), а наступного року на місце Василя Пазюка став Ігор Луцан.

За три роки «нової хвилі» колектив ставав неодноразовим переможцем загальноуніверситетських конкурсів, проте у 2008 році учасники ансамблю здобувають свою першу перемогу за межами університету – на обласному фестивалі творчості ,,Чисті роси”.

З вересня 2008 року ансамбль складався уже із п'ятеро учасників, зокрема: Івана Лазаренка, Олександра Марчука, Ігоря Луцана, Петра Данильчика та Івана Шубина й діяв під керівництвом Олександра Хоровяка, пізніше – Тетяни Даник. Варто зазначити, що наступного року (2009) вокальний ансамбль стає переможцем обласного фестивалю-конкурсу „Рідна пісня”.

У кінці 2009 року склад ансамблю переріс у секстет - місце баритона (Петра Данильчика) замінили Роман Олексюк і Микола Повх.

З 2010 р. замість Івана Шубина, якого було рукоположено в сан диякона, учасником вокального ансамблю став студент-богослов Святослав Костецький.

Уже з 2011 р. до складу колективу входи: Іван Лазаренко, Олександр Марчук, Ігор Луцан, Володимир Петрук та Святослав Костецький, а з 2014 року замість Івана Лазаренка учасником вокального ансамблю стає Роман Марчишак.

За період свого існування вокальний ансамбль ,,Менестрель” ставав неодноразовим переможцем загальноуніверситетських, міжвузівських, міських, обласних конкурсів та вернісажів, фестивалів духовної та класичної музики, а також постійним учасником загальноуніверситетських, обласних та благодійних концертів. Його голоси лунали і закордоном, зокрема в республіках Польща та Румунія.

У 2016 році склад колективу знову змінюється. Замість Святослава Костецького менестрелівцем стає Михайло Мельник.

Уже за два неповних роки, у лютому 2018 року, склад ансамблю нараховує, як у попередні роки своєї творчої діяльності, шість учасників - до колективу повертається засновник вокального ансамблю ,,МЕНЕСТРЕЛЬ" - протоієрей Микола Марусяк.

Відтак, СЬОГОДНІ до складу ансамблю входять:

протоієрей Микола МАРУСЯК,

диякон Ігор ЛУЦАН,

Олександр МАРЧУК,

Роман МАРЧИШАК,

Анатолій МАРЧУК,

Михайло МЕЛЬНИК.

У репертуарі на сьогоднішній час ансамбль нараховує понад 40 музичних творів, в основі яких є церковні піснеспіви, колядки та українські народні пісні в обробці українських композиторів і пісні сучасних авторів, які виконуються акапельно. Творчі пошуки співців завжди невід’ємні від народного мелосу та фольклору рідного краю.

 



Версія для друку
Автор: zan-lu
Дата створення: 2018-06-08
Рубрика: Новини відділення
Перегляди: 668

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.