Богословське відділення / Протоієрей Миколай Лагодич взяв участь у роботі міжнародного круглого столу про нові форми теологічної освіти,
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Розклад занять



Наш банер




Протоієрей Миколай Лагодич взяв участь у роботі міжнародного круглого столу про нові форми теологічної освіти

В умовах державотворення важливого значення набуває глибинне осмислення процесів соціогуманітарного розвитку українського суспільства, визначення траєкторій розвитку сучасної вищої освіти, котра формує майбутнє країни та визначає перспективи її розвитку в довгостроковій перспективі. 

 Глибинні соціокультурні трансформації сучасного суспільства закладають нові тенденції і у розвитку освітньо-наукового простору української школи. Ключовими стають проблеми пошуку національної ідеї, ціннісних орієнтирів, формування духовно зрілої особистості. Йдучи у фарватері викликів сучасної вищої освіти, на соціально-гуманітарному факультеті Західноукраїнського національного університету з ініціативи ректора проф. Андрія Крисоватого відкривається нова освітня програма «Соціальна теологія». 

За порівняно короткий термін розроблено ґрунтовну стратегію, напрацьовано формат та основні вектори розвитку нової програми. Потужний кадровий потенціал, значні теоретико-прикладні напрацювання в даному напрямку, тісна співпраця із світським та теологічними навчальними закладами Словаччини, Польщі, Італії, Канади дозволяють з впевненістю стверджувати реальність втілення цього амбітного, але вкрай потрібного проекту.  

Демонструючи потужну позитивну динаміку розвитку, університет є чутливим до всіх новацій освітнього простору, готовим до продуктивної і плідної співпраці з усіма інституціями, котрі прямо чи опосередковано задіяні у реалізації теологічної освіти. Зазначене чітко продемонстрував Міжнародний круглий стіл «Нові форми інституалізації теології в світській системі освіти», котрий відбувся на базі соціально-гуманітарного факультету ЗУНУ 17 березня 2021 року.  

Широке міжнародне представництво навчальних закладів Європи і Америки, адміністративних та управлінських структур Тернопільської обласної державної адміністрації, представників духовенства, науковців, вчителів загальноосвітніх шкіл дозволило побачити різні аспекти, способи і перспективи вирішення піднятих проблем.

У привітальному зверненні до учасників заходу проректор з науково-педагогічної роботи професор Оксана Десятнюк, окресливши перспективи розвитку Західноукраїнського національного університету як класичного університету та відмітивши роль і значення нової освітньої програми у стратегії його розвитку, задала чіткий і конструктивний напрям розгляду питань дискусійних платформ. 

Своїм баченням перспектив розвитку соціальної теології, принципу соціального служіння, закладеного в основі освітньої програми поділився заступник начальника управління з питань внутрішньої політики, релігій та національностей Тернопільської обласної державної адміністрації Юрій Заруцький.

Секретар єпархії протоієрей Олексій Головацький передав вітання від Високопреосвященного вдадики Нестора, архієпископа Тернопільського і Кременецького, члена Священного Синоду Української Православної Церкви (Україна), відзначивши, що тематика заходу є надзвичайно актуальною, в українському суспільстві значно зріс інтерес до релігії як суспільного феномену. Організована міжнародна зустріч учених, церковних діячів, студентства, яка присвячена розгляду різноманітних аспектів інтеграції світської та релігійної освіти у становленні соціокультурної ідентичності особистості, дозволить об‘єднати зусилля освіти і церкви у питаннях соціального служіння та створить новий суттєвий імпульс для прийняття оптимальних рішень та пропозицій спільних просвітницьких проєктів у розвитку інституалізації теології в світській системі освіти. Протоієрей відмітив роль і значення нової освітньої програми «Соціальна теологія» у стратегії розвитку класичного університету.

Глибока аналітична презентація нової освітньої програми, здійснена деканом соціально-гуманітарного факультету ЗУНУ, доктором історичних наук, професором Оксаною Гомотюк дозволила присутнім не лише побачити різні варіанти оприсутнення теології у світській системі освіти, зрозуміти основну доктрину нової освітньої програми – шлях соціального служіння та творення добра, а й відчути духовну ауру соціально-гуманітарного факультету – добра, свободи, відповідальності, доброчесності, партнерства, поваги до людської гідності. А щонайголовніше, її виступ створив добре підґрунтя продуктивного і конструктивного діалогу усіх учасників зустрічі. 

Соціальне вчення Католицької Церкви як «соціальне Євангеліє наших часів» у грунтовному виступі презентував Євгеній Кобильник – священник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ, викладач Тернопільської вищої духовної семінарії, доктор богослов'я (PhD). Охарактеризувавши складники соціальної доктрини Церкви, вчений наголосив, що це етична доктрина, де Церква викладає у ній своє бачення природи і призначення людини як цілісного суб’єкта. Підґрунтям соціальної доктрини церкви виступає “антропологія на основі Євангелія” з твердженням ідеї людини як образу Божого. Оскільки соціальне вчення УГКЦ розуміє світ як місце зустрічі людини з Богом, Церква розвиває почуття відповідальності за цей світ і спонукає до вдосконалення всіх його аспектів. 

Цікавими, насиченими глибокими розмірковування були доповіді наших іноземних партнерів - професорів Католицького університету в Ружемберку докторів богослів’я Міхала Яніґи, Петера Майди, Мартіна Майди, доктора педагогічних наук Амантіус Акімяка (Слловаччина), професора Папського університету Яна Павла ІІ у Кракові Владислава Кедзьолка (Польща), професора факультету права та адміністрації Варміно-Мазурського університету в Ольштині Мечислава Розанські (Польща), доктора богослів’я факультету філософії та релігієзнавства Загребського університету Марії Джініч (Хорватія). Ключовим меседжем було розуміння того, що між церквою та богословським факультетом світського навчального закладу має бути динамічна співпраця, однак навчальний процес повинен відрізнятися на змістовому рівні.

Багато важливої інформації присутні почерпнули з виступів представників Тернопільського благодійного фонду «Карітас» (о. Роман Загородній, о. Андрій Марчук - директор фонду «Карітас», п. Наталя Масник - керівниця благодійних проєктів цього фонду). Підсумував роботу круглого столу, закцентувавши увагу на духовній освіті у становленні соціокультурної ідентичності особистості, Микола Лагодич - протоієрей ПЦУ, кандидат наук з богослов'я, кандидат історичних наук, доцент кафедри філософії та культурології Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Конструктивною, попри різні погляди на питання соціального служіння в сучасних умовах, виявилась дискусія священнослужителів з Тернопільщини, Львівщини, Буковини.

Робота Міжнародного круглого столу була плідною та ефективною, прийнято низку рішень стосовно підтримки і популяризації спеціальності «Соціальна теологія» в Україні та за її межами, роботи групи експертів із розвитку соціальної теології як науково-освітнього напряму гуманітаристики. Та найважливішим підсумком роботи Круглого столу стало прийняття рішення про створення на базі Західноукраїнського національного університету міжнародного студентського християнського товариства із залученням студентської молоді з України, Польщі, Словаччини та Італії. Вважаємо це важливим визнанням авторитету нашого закладу і водночас, високою відповідальністю за формування кваліфікованих, національно свідомих і високодуховних фахівців.


Версія для друку
Автор: fmykolaj
Дата створення: 2021-03-21
Рубрика: Богослужіння
Перегляди: 350

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.