Богословське відділення / Прот. Миколай Лагодич взяв участь в презентації галереї портретів очільників Кременецької та Тернопільської кафедр,
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Розклад занять



Наш банер




Прот. Миколай Лагодич взяв участь в презентації галереї портретів очільників Кременецької та Тернопільської кафедр

 

2022 року виповнюється 120 років з часу призначення першого єпископа на Кременецьку кафедру, що поклало початок перебування православних архієреїв на Тернопільщині. З цієї нагоди у єпархіальному управлінні відбулася презентація галереї портретів очільників Кременецької та Тернопільської кафедр від 1902 року з представленням історичного дослідження їх життя та діяльності.

“Звичайно, ми не можемо змагатися в древності з Київською кафедрою, чи Володимир-Волинською, чи Львівською. Проте православна єпархія з’явилася на Тернопільщині не в 1991 році. Ми маємо свою історію, яка триває понад сто років, – зазначив архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор, з благословення якого був втілений історичний проєкт. – Якщо ми відштовхуємося від принципу “де єпископ там і Церква”, то можемо говорити, що православні єпископи на Тернопільщині мають осідок з 1902 року. І Православна Церква на Тернопільщині з того часу мала свій активний розвиток”.

Автор праці про 120-річчя Кременецької кафедри історик протоієрей Василь Хоміцький розповів присутнім про кожного із 14 архієреїв, чиї портрети представлені у галереї. Сучасна Тернопільська єпархія є спадкоємницею древньої Волинської єпархії та її Кременецького вікаріату, що офіційно бере свій початок з 16 червня 1902 року, наголосив дослідник появи церковно-адміністративного
життя в українському православ’ї на теренах Тернопільщини.

Отець Василь наголосив, що, досліджуючи життя і діяльність архієреїв, намагався знаходити у нечисленних історичних джерелах, зазвичай пов’язаних із російським православ’ям, українську іскру, і часто це було непросто. Попри те, що багато хто із очільників Кременецької кафедри був етнічним росіянином, практично кожен будував храми і школи, опікувався сиротами, захищав людей від утисків влади, особливо радянської. 

Багаторічний секретар Тернопільсько-Кременецької єпархії протоієрей Мирон Гах зізнався, що робота над портретами архієреїв була нелегкою. І не лише через високу відповідальність – часто фото були надто низької якості. Тож  починав роботу з портретів архієреїв, яких знав особисто. А далі з молитвою та Божою допомогою  творилося легше.

Присутні на заході науковці наголосили на актуальності дослідження з погляду відновлення історичної правди. В обговоренні взяли участь ректор Волинської православної богословської академії кандидат богословських наук доцент протоієрей Володимир Вакін, доцент кафедри філософії та культурології Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича протоієрей Миколай Лагодич, тернопільські науковці проф. Елла Бистрицька (ТНПУ ім. Володимира Гнатюка), проф. Ярослав Стоцький (ТНТУ ім. Івана Пулюя), проф. Микола Лазарович, проф. Оксана Гомотюк (Західноукраїнський національний університет) та інші.

З благословення митрополита Київського та всієї України Епіфанія владика Нестор відзначив священників, які долучилися до праці над проєктом. Він нагородив медалями “Хрест Свободи” протоієреїв Мирона Гаха, Василя Хоміцького, а також секретаря єпархії протоієрея Олексія Головацького.

prezent94_500

prezent1_500

prezent9_500

prezent8_500

prezent3_500

prezent4_500

prezent5_500

prezent7_500

prezent92_500


Версія для друку
Автор: fmykolaj
Дата створення: 2022-12-20
Рубрика: Загальноцерковні новини
Перегляди: 180

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.