Богословське відділення / Презентація видавничої серії «Київське християнство» у рамках публічного проекту «Соборна Україна та Київська традиція» Українського Католицького університету,
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Розклад занять



Наш банер




Презентація видавничої серії «Київське християнство» у рамках публічного проекту «Соборна Україна та Київська традиція» Українського Католицького університету

27 березня 2023 року в Червоній залі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича відбулася презентація видавничої серії «Київське християнство» у рамках публічного проекту «Соборна Україна та Київська традиція» Українського Католицького університету. Видавнича серія «Київське християнство» є одним із найбільш помітних сучасних проектів в українській історіографії та яскраво репрезентує міждисциплінарну перспективу вивчення історії християнства в Україні у середні віки та ранньомодерний час. Зважаючи на масштаб цієї видавничої серії, яка нині налічує 29 томів, її представлення у Чернівецькому національному університеті мало програмний характер для факультету історії, політології та міжнародних відносин. У заході взяли участь і викладачі кафедри філософії та культурології.

zxcd_3_500

З вітальним словом до учасників презентації почергово звернулися проректор Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича проф. Тамара Володимирівна Марусик та декан факультету історії, політології та міжнародних відносин проф. Олександр Володимирович Добржанський, котрі вказали на важливість вивчення історії християнства в умовах воєнного стану та російсько-української війни. Д-р Андрій Ясіновський, декан гуманітарного факультету Українського католицького університету, окреслив історичну місію проекту «Київське християнство» та його найближчі перспективи. Модератором зустрічі виступив кандидат історичних наук, Олександр Михайлович Филипчук.

zxcd_2_500

У межах наступної частини презентації було виголошено кілька доповідей. Зокрема, д-р Іван Альмес, директор Центру релігійної культури імені Ігоря Скочиляса УКУ у доповіді «Київське християнство та однойменна видавнича серія» представив усі 29 томів серії та наголосив на важливості окремих з них для ряду дисциплін: від історії читання до історії церкви в Україні. Далі, д-р Андрій Ясіновський спільно з д-ром Тарасом Шманьком виголосили доповідь «Кирило Транквіліон Ставровецький та його твір «Зерцало богословія», яка репрезентує масштабне дослідження присвячене цій вже призабутій постаті українського провідника ранньомодерного часу. У наступній доповіді, д-р Іван Альмес зупинився на власній праці «Від молитви до освіти: історія читання ченців Львівської єпархії XVII–XVIII ст.», яка побачила світ (т. 26) у серії «Київське християнство». Наприкінці, д-р Наталія Сінкевич, дослідниця з Мюнхенського університету Людвіга-Максиміліана виголосила доповідь «Religiosæ Kijovienses Cryptæ (1675) авторства Йоханнеса Гербінія», що репрезентує, власне, останній (29 т.) згаданої серії. Як представлені томи серії, так й доповіді викликали жвавий відгук серед викладачів та студентів факультету історії, політології та міжнародних відносин, філологічного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, а також учасників онлайн-трансляції цього заходу.

zxcd_1_500

За матеріалами 

ЧНУ





Версія для друку
Автор: zan-lu
Дата створення: 2023-03-30
Рубрика: Новини відділення
Перегляди: 127

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.