Богословське відділення / Вшанування світлої пам’яті Євгена Гакмана ,
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Розклад занять



Наш банер




Вшанування світлої пам’яті Євгена Гакмана

20 квітня 2023 року, в рамках вшанування постаті церковно-релігійного діяча, громадсько-культурного  і суспільно-політичного діяча Буковини – Першого Митрополита Буковини і Далмації Євгена Гакмана в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича спільно з обласним Товариством Просвіти імені Тараса Шевченка було організовано та проведено круглий стіл «Євген Гакман понад часом».

img_8766_500

У його роботі взяли участь науково-педагогічні працівники та студенти Університету, просвітяни, учителі місцевих шкіл і гімназій, духовенство та військові капелани, представники влади, громадсько-культурних об’єднань та ЗМІ.

З вітальним словом до учасників зустрічі звернулися Проректорка Університету Тамара Марусик, Заступник голови Чернівецької обласної ради Михайло Павлюк, просвітянин і заслужений артист України Іван Дерда, директор Наукової бібліотеки Михайло Зушман, Заставнівський благочинний отець Віталій Мензак та ін.

З ґрунтовними доповідями виступили сященники-капелани – випускники Теологічного відділення ЧНУ Назарій Гагалюк, Роман Грищук, Ростислав Семанчук та інші. У своїх доповідях вони висвітлили історичне, суспільно-політичне життя та служіння Владики Гакмана. Отець Микола Щербань розкрив особливості становлення Першого митрополита Буковини і Далмації від звичайного сільського юнака до аристократа духу, який своїм життя і працею інтегрував Українську Церкву Буковини до Вселенського православ’я, а водночас утвердив маєстат Вселенського православ’я в Українській Буковині, що перебувала у складі Австрійської монархії.

img_8760_500

Із вичерпною доповіддю, в якій актуалізував важливість наукового дослідження дипломатичної діяльності митрополита Євгена Гакмана, виступив д. філос. наук протоієрей Микола Шкрібляк.

342532313_680474857219366_4843202723766577554_n_500

До дискусій активно долучалися студенти філологічного факультету (Наталія Захарюк, Іван Ковбасюк, Орест Боцюк, Арсен Хребтак, протоієрей Вадим Криворучко), викладачі (протоієрей Микола Лагодич і протоієрей Ігор Луцан, Ірина Горохолінська та ін.), а також учні та вчителі ліцею імені Ольги Кобилянської Світлана Бойко, Наталя  Токар.

Доволі слушну пропозицію щодо посилення краєзнавчої компоненти шкільної освіти висловила просвітянка Тамара Мінченко. 

Символічно, що під час роботи круглого столу було вручено першу премію, засновану Крайовим Товариством – премію імені Євгена Гакмана, лауреатом якої цього року став випускник Теологічного відділення ЧНУ, аспірант за спеціальністю 041 богослов’я, митрофорний протоієрей Роман Грищук.

За результатами круглого столу було ухвалено низку рекомендацій, що мають бути взяті до впровадження всіма, хто покликаний дбати про розвиток освіти і науки, духовності та збереження національно-культурної та релігійно-духовної ідентичності українського народу як такого, що будує й утверджує своє національне та державне майбуття на загальнохристиянських цінностях та ідеалах, принципах свободи, волі, загального блага і справедливості.

img_8804_500

Учасники круглого столу підтримали ініціативу щодо звернення до Чернівецької облради з проханням оголосити 2023-й рік роком Євгена Гакмана та Звернення до крайового парламенту про заборону Української Православної Церкви Московського патріархату на теренах Чернівецької області.

342486393_560751696163200_5209716961082189798_n_500

За матеріалами

ЧНУ


Версія для друку
Автор: zan-lu
Дата створення: 2023-04-22
Рубрика: Новини відділення
Перегляди: 201

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.