Богословське відділення / Звернення Святійшого Патріарха Філарета з нагоди Дня пам’яті жертв політичних репресій ,
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Розклад занять



Наш банер




Звернення Святійшого Патріарха Філарета з нагоди Дня пам’яті жертв політичних репресій

Дорогі брати і сестри!
Шановні співвітчизники!


Цього року 15-16 травня ми знову згадуємо жертв політичних репресій, які загинули від рук сталінських катів. Ми згадуємо тих, хто був ув'язнений у концтаборах або засланий у далекі безлюдні землі. Згадуємо знищених радянською владою священиків та віруючих. Згадуємо розкуркулених селян, розстріляну інтелігенцію, закатованих патріотів.

Пам'ять - це властивість людського розуму, яка дозволяє людині усвідомлювати саму себе. Уявімо собі, якби людина не мала пам'яті, або її пам'ять була би спотвореною чи короткою в часі. Така людина не змогла би навчитися жодної професії, вона би не була здатна до науки та освіти. Вона би взагалі нічого не могла робити - бо не знала би ані мови, ані призначення речей, ані того, де і ким вона є.

Це саме стосується і народу в цілому. Якщо народ втрачає колективну історичну пам'ять, або вона стає спотвореною - суспільство не може жити нормально. Бо замість правди люди вірять у неправду - і тому дорога їхня стає кривою і веде у пітьму, до прірви. Без пам'яті про минуле народ не матиме майбутнього.

Радянський Союз був країною, де влада спотворювала правду, викривляла історію, намагалася приховати вчинені нею злочини, називаючи своїх жертв злочинцями, а їхніх катів - героями. Саме тому ця влада і впала - бо проти неправди бореться Бог, а проти сили Його ніхто не встоїть. Важливо завжди пам'ятати, що жодна неправда не залишиться непокараною - і якщо за неї може і не покарати людський закон, то за неї покарає Бог - Нелицемірний і Правдивий Суддя.

Тому ми повинні всі разом, як єдиний український народ, відновлювати свою історичну пам'ять. Ми повинні досліджувати свою правдиву історію і свідчити про неї перед майбутніми поколіннями та світом. Розкриття правди про страшні злочини минулого  - один з найкращих способів вшановувати пам'ять жертв політичних репресій.


Але найголовніше для померлих - це молитва за них. Тому в дні, коли ми згадуємо жертв політичних репресій, помолимось за упокій душ всіх, хто загинув у ті страшні роки. Нехай Господь оселить їх у своєму Небесному Царстві!


Вічна їм пам'ять!

 

  Філарет,
Патріарх Київський і всієї Руси-України

15 травня 2010 р.

 

Джерело: http://cerkva.info/uk/documents/13-documents/358-den-pamiati.html

 


Версія для друку
Автор: prot-docent
Дата створення: 2010-05-20
Рубрика:
Перегляди: 3482

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.