Богословське відділення / Випуск у Київській православній богословській академії,
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Розклад занять



Наш банер




Випуск у Київській православній богословській академії

У середу, 9 червня 2010 року, відбувся черговий випуск Київської православної богословської академії. Цього дня у духовну школу з'їхалося багато батьків, родичів та друзів наших славних випускників для того, щоб розділити їхню радість.

Урочистості розпочалися Божественною Літургією, яку очолив Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет у співслужінні ректора Академії митрополита Переяслав-Хмельницького і Бориспільського Димитрія, доцента КПБА єпископа Васильківського Євстратія, доцента КПБА єпископа Вишгородського Єпифанія, єпископа Феодосія та священиків - викладачів та випускників закладу. Під час богослужіння у храмі святого апостола і євангелиста Іоана Богослова лунав спів студентів цієї духовної школи, усі присутні ревно молилися, дякуючи Богу за минулий навчальний рік. На Літургії проповідь сказав випускник 5-го курсу КПБА Михайло Омельян. За Божественною Літургієї Святійший Владика звершив дві хіротонії: священичу - над аспірантом КПБА ієродияконом Арсенієм (Пожарним), дияконську - над студентом 5-го курсу КПБА Ярославом Возняком.

 

 

vupysk1_500
 

 

Після богослужіння у навчальному корпусі Академії відбувся урочистий Акт і вручення дипломів. Владика Димитрій виголосив вступне слово, у якому закликав випускників бути добрими християнами та вірними служителями Святої Церкви: «Ваша Святість! Ваші Преосвященства! Всечесні отці, викладачі, випускники! Дорогі братія і сестри!

В нашому житті час є невблаганним. Ще зовсім недавно наші випускники витримували вступні іспити до Київської православної богословської академії. За них переживали їхні батьки. Промайнуло чотири, п'ять, для аспірантів аж вісім років і наші переживання перетворилися у радість.

В наш час звідусіль несуться скарги на те, що велика частина нашої молоді погано вихована. Самі батьки часто жаліються на не зовсім добру вихованість своїх дітей. Я не хотів би стверджувати це по відношенню до наших молодих випускників, а навпаки хотів би подякувати батькам за те, що вони свого часу благослови цих юнаків на богословську науку, не перечили їм, а підтримали їхнє покликання і їхній вибір. Сьогодні вони не просто випускники церковного, духовного, богословського закладу. Вони випускники богословської академії справжньої Української Церкви Київського Патріархату.

Майже половина випускників нашої академії йдуть на пастирське служіння або вже проходять його. Інші знову повернуться в ці святі стіни для того, щоб продовжити навчання в аспірантурі та магістратурі.

Перш за все хотілося б, щоб ви пам'ятали про обов'язки того великого служіння до якого приготувала вас ця духовна школа. Перший із обов'язків пастиря - це учительство. Учительство або просвітництво може бути у двох напрямках, власне просвітництво в церковних недільних школах і проповідь серед пастви. Народ наш потребує такого просвітництва і ця проблема стане головною темою нашого православного пастирсько-просвітницького форуму, який пройде у Києві 29 липня ц. р.

Був час коли ця проблема зовсім не стояла перед пастирем. Для архієрея, керівника єпархією, необхідно було знайти священика-служителя і звершувача таїнств церковних. Проповідь як така в більшості випадків заборонялась, а про учительство і школу взагалі треба було забути. Той час минув. Сьогодні для Церкви необхідні пастирі освічені, справжні добрі пастирі, які здатні просвітити, ще раз «охрестити» словом, проповіддю цей народ.

Всі ми і ті, що йдуть або продовжують парафіяльне служіння або ті, хто продовжить навчання у Київській православній богословській академії повинні бути відповідальними. Відповідальність - одиниця виміру особистісної зрілості людини, висока, значна категорія для людей, які відносяться до життя як до великого Божого дару. Для нас визначенням духовності повинна бути відповідальність. Пастир відповідально повинен відноситись до своїх обов'язків. Так само викладач, студент, аспірант повинні відповідально відноситись до того ремесла на яке вони викликались навчатися. Майбутній пастир не повинен бути байдужим до всього, щоб не постали потім перед нами слова із Біблії: «Що ще належало б зробити для виноградника Мого, чого Я не зробив йому? Чому, коли Я очікував, що він принесе добрі грона, він приніс дикі ягоди?» (Іс. 5; 4).

Браття! Покладемо на себе благе ярмо в дні юності нашої, до якого закликає нас Ісус Христос. Поспішімо догодити Богові і достойно приготувати себе до великого служіння у священному сані, як говорив апостол Павло у посланні до ефесян: «... благаю вас поводитися гідно звання, до якого ви покликані...» (Еф. 4; 2).

Цього року Київську православну богословську академію закінчує 100 її випускників. Серед них у священному сані 38. Аспірантуру закінчило 8. Магістратуру 25 випускників стаціонару і 22 заочного сектору. Бакалаврат закінчило 22 випускники стаціонару і 23 заочного сектору. Один випускник магістратури Бунчак Микола не написав і не захистив магістерської роботи».

На урочистому випускному святі були присутні почесні гості: син першого Патріарха Київського і всієї України Мстислава - Ярослав Скрипник зі своєю дружиною Софією, деригент Роджер Макмерін, завідувач Богословського відділення КПБА при Філософсько-теологічному факультеті Чернівецького Національного університету ім. Юрія Федьковича протоієрей Микола Щербань.

 

 

vupysk8_500
 

 

На згадку про духовну школу кожен випускник отримав в подарунок: аспіранти - Біблію, магістри - Новий Завіт, бакалаври - молитовник, а хто у сані - служебник.

До випускників зі словами батьківської настанови звернувся Святійший Патріарх Філарет, який розповів про стан міжцерковних стосунків у світі та закликав випускників бути добрими пастирями на ниві Господній.

Теплі побажання лилися з уст класних керівників прот. Ярослава Романчука (куратор аспірантури), прот. Володимира Тимощука (керівник 5 курсу КПБА) та наставника 4 курсу КПБА інспектора прот. Олександра Трофимлюка.

В свою чергу від імені випускників зі словами подяки Святійшому Патріарху, ректору та професорсько-викладацькому складу звернулися старости кожного випускного курсу, які подякували за довгі роки навчання та невтомну працю над вихованням нових служителів Церкви Христової.

 

 

vupysk13_500
 

 

Закінчилися урочистості духовним концертом, який підготував академічний хор та святковою трапезою.

Джерело: http://vidomosti.org.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=728:vupysk&catid=1:news&Itemid=76


Версія для друку
Автор: prot-docent
Дата створення: 2010-06-10
Рубрика:
Перегляди: 3769

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.