Богословське відділення / 14 жовтня – Покрова Пресвятої Богородиці,
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Підрозділи
Архів
Новий Завіт
Вчення дванадцятьох апостолів - Дідахі
Церковний календар. Житія святих
Богословські статті
Літургіка

Розклад занять



Наш банер




14 жовтня – Покрова Пресвятої Богородиці

"Величаємо Тя, Пресвята Діво,

Мати Христа Бога нашого,

 і славимо всеславний покров Твій..."

(Величання свята).

 

 

.jpg_500_02

 

    Поміж Богородичними празниками нашого церковного року на особливу увагу заслуговує свято Покрови. Шанування Богоматері, як Покровительки нашого народу, тягнеться золотою ниткою від княжих часів аж по сьогодні. Секрет того постійного, улюбленого і ревного шанування лежить, мабуть, у тому, що тут йдеться не про земське і людське, але небесне й могуче заступництво. Від самого початку існування нашої держави ми стало мали великих і сильних ворогів. Тож нічого дивного, що наш народ шукав такої помочі й опіки, проти якої не може встояти жодна людська сила. Тому празник Покрови завжди був і є для нашого народу днем великого вияву любові і вдячності для Пресвятої Богородиці та днем радісного прославлення і звеличення Її покрову і заступництва.

    Головний мотив, який призвів до встановлення цього празника - видіння св. Андрія Юродивого. Царгород, столицю Візантії, взяли в облогу араби. Все місто й народ перебували у великій тривозі. У храмі Пресвятої Богородиці на Влахернах, де зберігалася Її риза, звершувалося всенічне богослужіння. Храм був переповнений молільниками. Разом з паствою ревно молилися про охорону міста св. Андрій Юродивий та його учень Єпіфаній. Відправа вже завершувалася, аж ось св. Андрій бачить, як від царських врат  йде світлом осяяна Богородиця у супроводі св. Іоана Хрестителя і св. Іоана Богослова, яких оспівував великий хор святих угодників Божих. Богородиця підходить до престолу, вклякає і довго та слізно молиться. Відтак встає, здіймає зі своєї голови пресвітлу хустку (покров, омофор) і широко простирає її над народом, що зібрався у храмі. Видіння зникає. Св. Андрій і Єпіфаній, які бачили видіння, зрозуміли, що Пресвята Богоматір прийшла, щоб рятувати місто. Звістка про це чудо блискавично рознеслася по всьому світу. Вороги відступили і місто було врятоване.

   Хто ж був цей св. Андрій Юродивий? Прийнято вважати, що це скиф-слов'янин, родом із південних земель Руси-України. З іншими невільниками він опинився в Царгороді, звільнившись з рабства, став ревним християнином. Розмірковуючи над словами св. апостола Павла "Ми нерозумні Христа ради, ви ж у Христі розумні" (1 Кор. 4, 10), він почав поводитися як юродивий.

   Щодо часу життя св. Андрія та чуда Покрови серед церковних істориків та богословів існують різні версії. Ймовірно, це було за імператора Лева І Великого (457-474 рр.).

   Свято Покрови Пресвятої Богородиці має службу великих свят зі Всенічним Бдінням, однак до 12-ти великих свят (дванадесятих) воно не належить. А тому, цей празник не має ані перед- ані попразденства.

   Православна Церква наголошує на трьох найвищих достоїнствах Пресвятої Богородиці: Її Богоматеринстві, Її Вседівстві, Її Заступництві за нас перед Всевишнім.

   Ще з часів Київської Русі, православні християни особливо шанували Пресвяту Богородицю. Свідченням цього є той факт, що князь Ярослав Мудрий доручив увесь народ в опіку Діві Марії. Це відбулося 1037 р. у храмі Благовіщення.

   Наші славні Запорожці мали на Січі храм Покрови з одноіменною іконою. На цій іконі був надпис: «Ізбавлю і покрию люди моя...». Саме тому, ідучи в похід, козаки завжди співали "Під твою милість".

   До цього варто додати, що Українська Повстанська Армія також була заснована в день Покрови, а 30 травня 1947 р. Свято Покрови було проголоено офіційним святом цього військово-патріотичного утворення.

Історичні реалії свідчать, що український народ завжди перебував під Покровом Пресвятої Богородиці. Досить згадати чудесний захист Почаївського монастиря 1675 року, коли над ним нависла небезпека знищення турками.

   А тому утрердуємося у вірі і надійно почитаємо нашу Заступницю і Покровительку Діву Марію, бо в цьому запорука нашої братерської любові, спокою між людьми, миру та духовного зростання. Ми також віримо, що Вона не забуде про наш край і людей у день Страшного Суду.

Пресвятая Богородице, моли Бога за нас!


Версія для друку
Автор: prot-docent
Дата створення: 2010-12-15
Рубрика:
Перегляди: 3997

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.