Богословське відділення / 9 лютого – день пам’яті перенесення молей святителя Іоана Златоуста,
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Підрозділи
Архів
Новий Завіт
Вчення дванадцятьох апостолів - Дідахі
Церковний календар. Житія святих
Богословські статті
Літургіка

Розклад занять



Наш банер




9 лютого – день пам’яті перенесення молей святителя Іоана Златоуста

 

__07

 

Іоанн Златоуст - великий вселенський учитель та ієрарх, помер у 407 році в місті Комани на шляху до місця заслання, засуджений внаслідок підступів імператриці Євдоксії за сміливе викриття пороків, що панували в Константинополі. Перенесення його чесних мощів з Коман у Константинополь відбулося в 438 році, через 30 років після смерті святителя, при сині Євдоксії імператорі Феодосії II (408 - 450).

Святитель Іоанн Златоуст користувався великою любов'ю і глибокою повагою народу і скорбота про його передчасну кончину жила в серцях християн. Учень святителя Іоанна, святий Прокл, Патріарх Константинопольський (434 - 447), здійснюючи Богослужіння у храмі Святої Софії, виголосив проповідь, в якій, прославляючи святителя Іоанна, говорив: "О Іоанн! Життя твоє многотрудне, але смерть славна, гроб твій блаженний і відплата рясна по благодаті і милосерді Господа нашого Ісуса Христа. О благодать, що перемагає межі, місця і час! Місце перемогла любов, межу знищила незабутня пам'ять, і місцем не обмежилися чудеса святителя ". Присутні в храмі, глибоко зворушені словом святителя Прокла, не дали навіть йому закінчити проповідь і стали одностайно благати Патріарха клопотати перед імператором, щоб мощі святителя Іоанна було перенесено до Константинополя. Імператор, переконаний святителем Проклом, дав згоду і звелів перенести мощі святителя Іоанна, але послані ним люди ніяк не могли підняти святі мощі до тих пір, поки імператор, зрозумівши свою помилку, не надіслав послання до святителя Іоанна, смиренно просячи у нього пробачення за себе і за свою матір Євдоксію. Послання зачитали біля гробу святителя Іоанна і після цього легко підняли мощі, внесли їх на корабель і доставили в Константинополь. Рака з мощами була поставлена в церкві святої мучениці Ірини. Патріарх відкрив труну: тіло святителя Іоанна виявилося нетлінним. Цар, припавши до труни зі слізьми, просив прощення. Народ весь день і ніч не відходив від раки. На ранок раку з мощами святителя було перенесено в церкву святих Апостолів. Народ вигукнув: "Прийми престол твій, отче!" Тоді Патріарх Прокл і клірики, що стояли біля раки, побачили, що святитель Іоанн відкрив вуста й вимовив: "Мир всім".

У IX столітті на свято на честь перенесення мощей святителя Іоанна Златоуста були написані церковні піснеспіви.


Версія для друку
Автор: prodo
Дата створення: 2011-02-09
Рубрика:
Перегляди: 3591

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.