Богословське відділення / 4 березня – день пам’яті святителя Лева, папи Римського,
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Підрозділи
Архів
Новий Завіт
Вчення дванадцятьох апостолів - Дідахі
Церковний календар. Житія святих
Богословські статті
Літургіка

Розклад занять



Наш банер




4 березня – день пам’яті святителя Лева, папи Римського

 

__08
Св. Лев, папа Римський

 

Великий святитель і пастир Божої Церкви - Лев, папа римський, родом був з Італії, а батько його іменувався Квінтіаном. З юних років святий Лев був навчений всякої книжної премудрості, познайомився з зовнішньою  філософією  і навчився  християнським чеснотам. Полюбивши духовне життя більш мирського, він спочатку був архідияконом  у папи Сікста III-го. За свою високу  цнотливість і чистоту він, по смерті Сикста, одноголосно був обраний на первосвятителя Римської церкви. Як добрий пастир, святий Лев старанно пас словесних овець Христових, покладаючи за них свою душу.

У той час лютий  мучитель Аттіла, проводир гунів , що називався бичем Божим, завоювавши багато країн, прийшов і до Італії, маючи намір і її спустошити вогнем і мечем. Бачачи, що ніхто не може чинити опір грізному завойовнику, папа Лев звернувся з старанною молитвою до Бога і, наклавши на себе піст, закликаючи на допомогу святих первоверховних апостолів Петра і Павла, зі сльозами благав Господа, щоб Він захистив Своїх рабів від лютого ворога. Почерпнувши в молитві мужність і твердість, святий Лев вирішив відправитися до мучителя, щоб вгамувати його гнів і припинити його лють, готовий у разі потреби навіть покласти душу за овець своїх. Мудрими сладкоглаголівними  і богонатхненним словами розмовляв він з Аттілою і перетворив його з лютого вовка на лагідну вівцю; грізний і неприборканий воїн смиренно і м'яко слухав слова угодника Божого, дивуючись його архієрейській величі і жахаючись перед святістю чесного обличчя його. Виконавши все за бажанням святого Лева, грізний Аттіла відійшов від меж Італії у свої землі.

Воєводи Аттіли чимало дивувалися, як Лев міг так скоро і так незвично зробити Аттілу з настільки лютого князя настільки лагідним, вони запитували Аттілу:

- Чому ти злякався одного тільки римлянина, що прийшов без зброї? чому ти підкорився йому? чому ти, немов переможений, віддався втечі, залишаючи в Італії таку безліч багатств?

- He бачили ви того, що я бачив, - відповів їм Аттіла, - а бачив я двох ангелоподібних мужів, що стояли по обидва боки папи (це були святі первоверховні Апостоли Петро і Павло); в руках вони тримали оголені мечі і погрожували мені смертю, якщо я не послухаю Божого архієрея ".

Такий був великий угодник Божий Лев, що наводить страх не тільки на невидимих ворогів, але навіть і на видимих, гаряче улюблений "вівцями" пастви своєї, так як заради них він не побоявся йти до страшного завойовника, готуючись у разі потреби навіть постраждати від нього.

Під час його святительства, після єретика Несторія виступили: Євтихій, архімандрит Царгородський, і Діоскор, патріарх Александрійскій, безсоромні огудники, які зливали два єства у Христі Господі нашім, Божественне і людське, в одне. Своєю єрессю вони сильно бентежили Церкву Божу. Зібравши в Ефесі своє неправедне зборище, вони несправедливо засудили і закатували святого Флавіана, патріарха Царгородського, захисника православ'я, і багато зла завдавали православним християнам. Тоді святий папа Лев використав усе своє старання до того, щоб зміцнити і заспокоїти Церкву, збентежену єретиками, він писав до царів, спочатку до Феодосія, потім до Маркіана, щоб вони скликали вселенський собор. Нарешті, за царювання Маркіяна та Пульхеріі  скликаний був проти Євтихія і Діоскора, що проповідують у Христі Господі єдине єство, єдине здійснення  і волю, вселенський собор у Халкідоні (451р.), за рахунком четвертий, - на якому було 630 святих отців. На цьому соборі найсвятішому папі Льву не можна було бути присутнім, - як з причини тривалості шляху і похилого віку, так і тому, що неможливо було йому віддалятися з Італії через, що часто траплялися тоді навала ворогів на цю країну, тому то він послав своїх намісників: єпископів Пасхазія і Лукентія і пресвітерів Боніфатія і Василя. Під час дебатів з єретиками на тому соборі, багатьма опанував сильний сумнів, тоді за повелінням святих отців, з приводу заперечень єретиків, було прочитано послання святого Лева, папи римського, писане до колишнього перед тим патріархаородського, святого Флавіана, який скликав на Євтихія помісний собор в Константинополі. У цьому посланні розповідається, що сам святий верховний Апостол Петро своєю рукою апостольської виправив його; свідоцтво про це ми знаходимо в лимонарії святого Софронія Ієрусалимського: Царг

- Розповів нам, - пише святий Софроній, - авва Міна, настоятель кіновії, іменованої Саламановою, що знаходилася поблизу Олександрії, що він чув таку розповідь авви Євлогія, Олександрійського патріарха. Коли прийшов я (розповідав Євлогій) до Константинополя, я жив з паном Григорієм, архідияконом римської Церкви, чоловіком по істині хоршим  і доброчесним і часто розмовляв з ним. Він то і розповів мені про блаженних і святих Львові, папі Римському: саме про нього записано у церкві Римськійа, єпископа Константинопольського, проти злочестивих, Євтихія і Несторія, він поклав це послання на гробі первоверховного Апостола Петра, а сам з молитвою і постом просив цього Апостола: наступне: коли святий Лев написав послання до святого Флавіан

- Якщо я, як людина, в чому-небудь помилився, або ж чого-небудь неправильно пояснив, то ти, якому від Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа доручена Церква і цей престол, виправ цю річ.

Через сорок днів йому під час молитви з'явився Апостол і сказав:

- Прочитав і виправив.

Взявши своє послання з труни блаженного Петра, Лев розкрив його і знайшов його виправленим рукою Апостола. Це повідомляє нам святий Софроній.

Коли це послання святого папи Лева було читано на вселенському четвертому соборі, то всі святі отці кликали:

- Святий Апостол Петро глаголить вустами Лева.

Таким чином, отці собору у своїх судженнях грунтувалися на посланні святого Лева і цим посланням посоромили єретиків. Не тільки тоді, але й потім, грамота ця, яка стверджує православ'я загородила  уста єретикам, була у великому шанування у святих отців, і між іншим у вищезазначеного блаженного Євлогія, патріарха Олександрійського. Цей Євлогій у той час, як єретики сильно зневажали послання папи Лева і заперечували написаному в ньому, міцно захищав його, тому він приємний був святому Льву, вже відійшли в той час з цього життя до майбутнього разом зі святими перед Богом.

Про це той самий святий Софроній оповідає: святий Феодор, єпископ міста Дарна в Лівіі розповів нам наступне: коли я був кувікуларіем святого патріарха Олександрійського Євлогія, я бачив уві сні чоловіка священноодягненого і світлого, який сказав мені: "Скажи про мене патріарху Євлогію".

Я запитав:

- Хто ти, владико, і як мені сказати про тебе?

Він відповів мені:

- Я - Лев, папа Римський.

Увійшовши до патріарха Євлогія, я сказав йому:

- Святіший і блаженнійший папа Лев, первосвятитель римський, хоче увійти до тебе.

Почувши це, патріарх Євлогій, швидко піднявшись, вийшов йому назустріч; здійснивши молитву, вони поцілувалися і сіли. Тоді блаженний Лев сказав святому патріарху Євлогію:

- Чи знаєш ти, навіщо я прийшов до тебе?

Той відповів:

- Ні.

Лев сказав йому:

- Я прийшов дякувати вам за те, що ви добре і сильно захищали мою грамоту, загородили нею уста єретиків і пояснили, таким чином, мою грамоту, яку я писав братові моєму Флавіанові, патріарху Константинополя, на викриття злочестивої єресі Несторія і Євтихія: знай же, брате, що не тільки я працював над цією грамотою, але також і святих первоверховний апостол Петро прочитав і виправив її, а більш за всіх її освятив Сам Христос Бог наш - проповідуючий нами істини.

Таке видіння (розповідає єпископ Феодор) бачив я не один раз, але двічі і тричі: блаженні отці - Лев і Євлогій перед моїми духовними очима тричі сходилися і розмовляли один з одним; про це, неповторене триразово, видінні я сповістив святому Євлогію. Почувши таке, святий Євлогій розплакався і, простягши руки до неба, віддавши Богу подяку, виголосив:

- Дякую величі і невимовній благості Твоїй, Владико Христе Боже наш, за те, що Ти сподобив мене недостойного бути проповідником Твоєї істини і, за молитвами рабів Твоїх, Петра і Лева, благоволив прийняти малу відвагу мою, подібне двом лептам вдови.

Така звістка Софронія. Викладене тут видіння сталося через багато років після кончини святого Лева, бо святий Євлогій жив набагато пізніше, а саме за царювання імператорів Маврикія і Фокія, між тим як святий Лев, папа римський, помер перш того, за царювання одноіменного собі царя Лева Великого.

Ось що відомо про останні дні життя св. папи Лева:

Досягнувши глибокої старості, і наблизившись до кінця днів свого земного життя, святий Лев був сповіщений від Бога про прощення своїх немощів людських. Це сталося за таких обставин: папа Лев пробув сорок днів у гробу святого Апостола Петра у молитві і пості, благаючи святого Апостола, щоб він просив у Господа, щоб відпустив йому всеблагий Бог його гріхи; після сорока днів йому явився святий Апостол Петро і сказав :

- Я молився за тебе, і відпущені  всіх твоїх гріхів, крім гріхів, які ти зробив при хіротонії інших на священні ступені. Лише про те ти повинен будеш відповідати: чи законно ти висвятив кого чи ні.

Після цього повідомлення святий Лев посилив свої молитви, посилив свій піст, побільшив милостині, взиваючи у сокрушення  він віддав святу свою душу в руки Божі і приєднався до лику перш спочилих святих, великих ієрархів і учителів; з ними він і зараз нині перед престолом Христа Бога нашого, славимого та поклоняємого з Отцем і Святим Духом навіки. Амінь. серця свого до тих пір, поки не отримав відради досконалого прощення. Потім, приготувавшись, як належить,

Кондак, глас 3:

На престолі славне священства сівши, і левів уста словесних замкнув, догмати богонатхненними честно Тройці осяяв єси, світло богорозуміння  твоєму стаду: цього заради прославився Ти, як божественний таїни  Божої  благодаті.


Версія для друку
Автор: prodo
Дата створення: 2011-03-04
Рубрика:
Перегляди: 3665

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.