Богословське відділення / 4 березня – день пам’яті святих апп. від 70-ти Архипа, Филимона та мц. рівноап. Апфії,
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Підрозділи
Архів
Новий Завіт
Вчення дванадцятьох апостолів - Дідахі
Церковний календар. Житія святих
Богословські статті
Літургіка

Розклад занять



Наш банер




4 березня – день пам’яті святих апп. від 70-ти Архипа, Филимона та мц. рівноап. Апфії

 

.jpg_17

 

За свідченням блаженного Амвросія(1), святий Апостол Архип, один з числа сімдесяти, був єпископом після святого Епафраса(2)(3), у Фрігії; святий Апостол Павло у своєму посланні до Филимона називає святого Архипа своїм сподвижником (Флм.2). Святий Филимон був іменитий громадянин в Колосах, свята ж Апфія, за свідченням Івана Златоустого, була дружиною Филимона. Останній, увірувавши в Христа, зробив з будинку свого церкву; таким чином в будинку Филимона збиралися всі віруючі в Колосах і тут відбувалися, як би в церкві, божественні служби(4). Потім святий Филимон був поставлений єпископом з тим, щоб допомагати апостолам у поширенні Євангелія. в місті Колоссах

За часів святих Апостолів одні з єпископів мали постійне проживання і займали одну певну кафедру, інші ж, не маючи цього, обходили різні міста і селища, а також вони називалися єпископами апостольськими, так як були посилаємі на апостольську проповідь. Таким єпископом був і святий Филимон, сподобився бути причтенним, подібно до деяких помісних єпископів, до числа сімдесяти святих Апостолів; він обходив міста Фригії і деякі інші і скрізь ревно проповідував слово Боже. Збереглася до нас звістка, що він був єпископом і в Газе(5).

Свята Апфія, влаштувавши в своєму будинку в Колосах церкву, старанно служила вдень і вночі Господу, борючись в молитві і пості; вона з радістю приймала і давала притулок тим, хто трудився, благовістячи вчення Христове; вона давала їжу жебракам, убогим і мандрівникам, так що будинок її був не лише церквою, але також і подорожніх приймала лікарнею і притулком для всіх, хто не мав місця, де б міг відпочити і заспокоїтися.

Одного разу в Колосах відбулося богомерзьке свято на честь язичницької богині Артеміди(6). У цей час були у цьому місті, святі Апостоли Архип і Филимон, зібравши всіх віруючих в будинок Филимона і Апфії, підносили Господу звичайні свої моління і відправляли божественну службу. Між тим ідоляни, що живили сильну ненависть до віруючих, дізналися, що всі християни зібралися в будинку Филимона. Скориставшись такою нагодою, язичники напали раптово на віруючих, розігнали все стадо Христове, одних побили, інших вбили; потім, схопивши святих Апостолів Архипа та Филимона, а також святу Апфію, привели їх до Ефеського градоначальникаому Архіпові ледве живого залишили на посміховище дітям; сюди зібралося безліч юнаків, які стали терзати святого ножами. Так оці троє святих постали на небесах перед престолом Пресвятої, Животворящої, Божественної і нероздільною Тройці(7). Артоклісу і, за наказом останнього, піддали святих мукам : спочатку мучителі розпростерли їх на землі і стали тягнути їх, немилосердно завдаючи їм при цьому удари; потім кожного з них окремо закопали до стегон у землю і почали побивати камінням. Святого Филимона і святу Апфію вони зовсім закидали камінням; а свят

Кондак апостола Архіпові, глас 4:

Як зірку велику тебе церква має Архіпе, чудес твоїх променями просвіщай, кличемо тебе: врятуй вірою спаравляющих пам'ять твою.

___________________________________________________________________

1. Святий Амвросій був єпископом Медіолану (нині Мілан, на півночі Італії). Для західної половини Вселенської Церкви він мав таке ж значення, яке Василь Великий для східної, тому що подібно йому прославився як ревний поборник православ'я. Багато залишилося від нього і писань, в яких він частиною викладає вчення віри, частиною пояснює Слово Боже, частиною повчає християнських чеснот. Свідоцтво про Апостола Архипа знаходиться у Амвросія в його пояснення послання Апостола Павла до Колосян, в якому сказано: "Скажіть Архіпові: дивись, щоб ти його виконав служіння, що прийняв його в Господі" (Кол. 4:17). Помер св. Амвросій у 397 році. Пам'ять його 7-го грудня.

2. Святий Епафрас був Апостолом з 70-ти. Разом з апостолом Павлом він утримувався у Римі в кайданах. Пам'ять його святкується 4-го січня (собор 70-ти апостолів).

3. Колоси - місто в південно-західній частині Фрігії (область Малої Азії), при річці Лікусе, поблизу Лаодикії. В давнину був великий, населений, багатоюлюддю місто. В даний час це невеличке село на одному з схилів Хокас, при якій збереглися ще руїни стародавнього міста Колоси.

4. За часів Апостолів християни не мали особливих місць для молитовних зборів. Звичайно для цього слугувала якась найкраща світлиця, здебільшого, в будинку якого-небудь заможного з віруючих, і в ній збиралися всі християни міста для здійснення таїнства Євхаристії та громадських молитов. Таким чином, проста світлиця була як би храмом. Прототип такого храму-світлиці ми маємо у відомій Сіонській світлиці, в якій, за переказами, була здійснена Таємна вечеря Господом Ісусом Христом перед Своїми стражданнями, і в якій після вознесіння Господа збиралися Апостоли, отримавши в ній, в П'ятдесятий день, по Його воскресення, дари Святого Духа, що зійшов на них.

5. Газа - один з найдавніших филистимських міст, що служив межею хананеянинам на півдні Палестини. Згодом це квітуче місто втратило все своє значення, і тепер тільки піщані пагорби і жалюгідні руїни є свідченням, що тут існував колись значне місто. Недалеко звідси розташований нове місто, пізнішого походження, того ж імені.

6. Артеміда, інакше Діана - відома язичницька богиня у греків і римлян, яка уособлювала собою місяць і вважалася покровителькою лісів і полювання. Служіння цій богині відправлялося з більшою пишнотою і блиском; особливо шанували її в місті Ефесі.

7. Апостоли Архип і Филимон і свята дружина Апфія померли за царювання римського імператора Нерона (54-68 р.). Пам'ять їх святкується Церквою також і 22-го листопада.


Версія для друку
Автор: prodo
Дата створення: 2011-03-04
Рубрика:
Перегляди: 3751

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.