Богословське відділення / Богослужіння у день свята Успіння Божої Матері ,
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Розклад занять



Наш банер




Богослужіння у день свята Успіння Божої Матері
Ввечері 27 серпня в університетському храмі Трьох Святителів було відслужено святкову Всенічну. Богослужіння очолив завідучач Богословського відділення доц. прот. Микола Щербань у співслужінні доц. свящ. Миколи Лагодича. У сам день свята, 28 серпня, в університетському храмі Трьох Святителів було відслужено святкову Божественну Літургію. Богослужіння очолив завідувач Богословського відділення доц. прот. Микола Щербань у співслужінні доц. свящ. Миколая Лагодича, свящ. Богдана Сливки (VI курс) та свящ Романа Лазарука (ІІІ курс).
 
p8285960_500
 
p8285963_500 
 
p8285967_500
 

 

Уставні особливості свята

28 серпн. Неділя 11-та після П’ятдесятниці. Глас 2.
УСПІННЯ ПРЕСВЯТОЇ ВЛАДИЧИЦІ НАШОЇ БОГОРОДИЦІ І ПРИСНОДІВИ МАРІЇ. 
Ікони Софiї, Премудрості Божої (Новгородської). Шанованi ікони Успiння Божої Матерi: Києво-Печерська (1073), Бахчисарайська, Овинiвська (1425), Псково-Печерська (1472), Семигородна (ХV) та Пюхтицька (ХVІ). Моздоцької (ХІІІ), Ацкурської (І), Цилканської (ІV), Влахернської (Груз.), Володимиро-Ростовської (ХІІ), Гаєнатської (ХІІІ), Чухломської (ХІV), Сурдезької (1530), Тупичевської (ХVІІ) iкон Божої Матерi.
Утр. – Лк., 4 зач., І, 39–49, 56.
Літ. – 1 Кор., 141 зач., ІХ, 2–12. Мф., 77 зач., XVIII, 23–25.
Богородиці: Флп., 240 зач., ІІ, 5–11. Лк., 54 зач., Х, 38–42; ХІ, 27–28.
Воскресна служба Октоїха (глас 2-й) поєднується зі службою Успіння Пресвятої Богородиці (Типікон, 15 серпня, Маркова глава: “Якщо припаде  Успіння Пресвятої Богородиці в Неділю”).
На великій вечірні на “Господи,  взиваю......” 10 стихир: воскресних – 4, свята – 6, “Слава, і нині” – стихира свята. Три паремії свята. На літії всі стихири свята. На стиховні – стихири воскресні, “Слава, і нині” – свята. На благословенні хлібів тропар свята тричі.
На утрені на “Бог Господь” тропар воскресний двічі, “Слава, і нині” – свята. Полієлей. Величання: “Величаємо Тебе, Пренепорочна Мати Христа Бога нашого, i всеславне славимо Успіння Твоє”. “Ангельський собор...”. Степенна 2-го гласа. Прокимен і Євангеліє свята. “Воскресіння Христове...”, 50-й псалом, “Слава”, “Молитвами Богородиці”, “І нині” – те ж саме. Замість “Воск­рес Ісус із гроба...” – стихира свята. Канони:воскресний з ірмосом на 4, і 2 канони Богородиці без ірмосів на 8. Після 3-ї пісні кондак і ікос воскресні і сідальний свята двічі. Після 6-ї пісні кондак і ікос свята. На 9-й пісні приспіви не співаєм, але співаємо “Чеснійшу...”. Світильний воскресний, “Слава, і нині” – свята. На хвалітних 4 воскресних стихири і 4 – свята. “Слава” – свята, “І нині” – “Преблагословенна єси...”. Після великого славослов’я – тропар воскресний.
На Літургії після входу “Прийдіть, поклонімось... Спаси нас, Сину Божий, що воскрес із мертвих...”; тропар воскресний і свята, “Слава” – кондак воскресний, “І нині” – свята.
Замість “Достойно” –  “Ангели Успіння… Перемагаються єства законні...” (до віддання).
З цього дня до віддання Успіння на Літургії після входу в седмичні дні співається: “Прийдіть, поклонімось... спаси нас, Сину Божий, молитвами Богородиці...”.

Версія для друку
Автор: prodo
Дата створення: 2011-08-28
Рубрика: Богослужіння
Перегляди: 3533

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.