Богословське відділення / Пасхальне послання архієпископа Переяслав-Хмельницького і Бориспільського Епіфанія, ректора КПБА,
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Розклад занять



Наш банер




Пасхальне послання архієпископа Переяслав-Хмельницького і Бориспільського Епіфанія, ректора КПБА

Боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним
Переяслав-Хмельницької єпархії
Української Православної Церкви Київського Патріархату
 
Дорогі браття і сестри!

 ХРИСТОС ВОСКРЕС!

 

 «Цей день, його ж створив Господь, радіймо і веселімось в нім» (Пс. 117: 24). Такими словами оспівує сьогодні Свята Церква найвеличнішу подію християнської віри, свято із свят і торжество із торжеств – світле Воскресіння Христове. Немає у Церкві більшого свята, немає у світі більшої радості, ніж радість воскреслого Спасителя. Вже близько двох тисяч років минуло з часу, коли Господь воскрес із мертвих, але значення свята не зменшується, не слабне і християнська радість.

Чому ж подія воскресіння Христового не піддається незмінному закону часу, який все поглинає і приводить в забуття? Воскресіння Христове є винятково Божою справою, предвічно напередвизначеною Триіпостасним Богом для того, щоб привести весь людський рід до розуміння торжества віри, перемоги правди і благочестя над невір’ям і неправдою. Той, Який був похований як людина, воскрес як всесильний Бог, Той, Кого смерть, здавалося б, перемогла як тлінну людину, воскресає як нетлінний, як руйнівник смерті і гріха. Він воскрес силою Свого Божества. Інакше не могло бути, бо як могло «тління втримати Начальника життя». Воскресінням з мертвих Господь переконливо засвідчив, що Він є Богом, Який прийняв людську природу, а Його вчення – це спасительне Божественне одкровення, дане людям.

У сьогоднішньому дні, як в містичному центрі, сходяться всі паралелі Старозавітних пророцтв, прообрази й обітниці. Христос воскрес! Із глибини цих слів, як від сонця, розходяться промені невимовної радості по всьому світу. В цих словах вміщена невимовна радість і непереможна сила! Промовляючи їх, ми виявляємо радісне сповідання віри, підтверджуючи безсумнівну надію на спасіння і життя вічне, яке стало для нас можливим через страждання і воскресіння Господнє.

Торжество воскресіння Христового єднає всіх. «Багаті і бідні, один з одним святкуйте! Стримані і ліниві, день вшануйте – взиває у своєму оголошувальному слові святитель Іоан Золотоустий. Від сьогодні вже немає ні близьких, ні дальніх, ні бідних, ні багатих, ні рабів, ні вільних, бо всі, хто були об’єднані гріхом, об’єдналися тепер воскресінням Сина Божого. Бо як колись «через одного чоловіка гріх увійшов у світ, і з гріхом – смерть» (Рим. 5: 12), так тепер «виправданням одного – всім людям прийшло виправдання життя» (Рим. 5: 18). Як колись прадавній Адам зробив всіх нас спільниками гріха і смерті, так тепер новий Адам – Господь Ісус Христос, – знищивши смерть, а разом з нею і владу гріха, зробив всіх нас спільниками воскресіння і життя вічного, бо Він «був виданий за гріхи наші і воскрес для виправдання нашого» (Рим. 4: 25), – говорить святий апостол Павло.

Воскресіння Христове є утвердженням нашої віри, опорою нашої надії і торжеством любові. Воскресіння Христове – це тверде переконання в тому, що ми спасенні, вільні від влади гріха і смерті, це те знання, яке одноголосно сповідувалось всіма послідовниками Христовими. Воскресіння Христове – це наріжний камінь християнства, бо «якщо Христос не воскрес, – говорить апостол Павло, – то й проповідь наша марна. Марна і віра ваша» (1 Кор. 15: 14). У воскресінні Христовому ми переконуємось, що наші гріхи викуплені стражданнями і смертю Його, маючи непохитну надію і в наше майбутнє воскресіння і життя вічне.

Воскресіння Христове є торжеством нашої надії, що після тимчасових скорбот і страждань у визначений час воскреснуть із мертвих всі, хто любить Бога, й увійдуть у Царство Його і вічне блаженство. Воно переконує нас у всезагальному воскресінні всього роду людського, бо «Христос воскрес з мертвих, як первісток серед померлих» (1 Кор. 15: 20). Таким чином, воскресіння Христове органічним зв’язком нерозривно поєднане і з нашим особистим воскресінням. Усвідомлення ж цього розвіює гіркоту тимчасового життя, допомагає нам терпеливо і мужньо переносити всі життєві скорботи.

Воскресіння Христове є найвеличнішим торжеством християнської любові. Але любов християнська вимагає від кожного християнина важких трудів, боротьби, небезпек, страждань і самозречення аж до смерті. Любов до Бога вимагає від людини самозречення, готовності покласти життя своє у славу Божу, за святе ім’я Його. Любов до ближнього вимагає від нас невсипних трудів на благо ближніх, готовності жертвувати всіма нашими скарбами, навіть самим життям, на благо ближнім.

Воскресіння Христове дає людству нове життя. Від тепер кожна людина є носієм цього життя. Воскресіння Христове стверджує нас у вірі, що людське життя не обривається, а душа не пропадає безслідно. Навпаки, все наше життя наповнене глибоким змістом і має надзвичайно важливе значення. Тому, віруючи у воскресіння, ми повинні намагатися жити з Богом, не оскверняючи гріхами і пристрастями даровану нам святість.

Всечесні пастирі, чесне дияконство, чернецтво, дорогі браття і сестри! Сердечно вітаю всіх вас зі світлим Христовим Воскресінням – Пасхою Христовою – і благаю Всемилостивого Бога, щоб Він зі Своєї милості послав нам дух мудрості, дух терпіння, дух стійкості, дух смирення, дух миру, дух радості, дух любові, щоб ведені цими чеснотами ми осягнули той духовний скарб, який стане запорукою нашого блаженного життя у вічності.

Нехай вселенська радість воскресіння Христового наповнить наше єство вірою і любов’ю, вселить у нас непохитну впевненість у те, що якщо воскрес Христос, то і ми будемо жити, якщо воскрес Христос, перемігши смерть і всяке зло, то і ми переможемо гріх і неправду у наших душах і суспільстві, тому що сьогоднішнє свято навчає нас жити в однодумності, мирі, любові, благочесті та злагоді.

 Нехай Боже благословення, мир, любов і радість будуть з усіма нами.

 ВОІСТИНУ ХРИСТОС ВОСКРЕС!

 
ЕПІФАНІЙ,
архієпископ Переяслав-Хмельницький і Бориспільський
Пасха Христова 2012 рік


Прес-служба

Богословського відділення

За матеріалами КПБА


Версія для друку
Автор: zan-lu
Дата створення: 2012-04-17
Рубрика: Загальноцерковні новини
Перегляди: 3508

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.