Богословське відділення / Богослужіння у День Святої Тройці, П’ятдесятницю,
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Розклад занять



Наш банер




Богослужіння у День Святої Тройці, П’ятдесятницю

У Неділю 8-му після Пасхи, День Святої Тройці, П’ятдесятницю в університетському храмі було відслужено уставні богослужіння.

Напередодні, 2 червня 2012 року, ввечері було відслужено святкову Всенічну. Богослужіння очолив настоятель храму прот. Микола Щербань у співслужінні викладача-методиста відділення доц. прот. Миколи ЛАгодича та студента VІ курсу  свящ. Богдана Сливки – настоятеля парафії св. пророка Іллі  м. Заліщики Тернопільсько - Бучацької єпархії.

p6029754_500

p6029755_500

p6029766_500

p6029771_500

У сам день свята, в неділю, 3 червня2012 року, було відслужено святкову Літургію. Богослужіння очолив настоятель храму прот. Микола Щербань у співслужінні клірика храму прот. Миколая Лагодича та студента VІ курсу  свящ. Богдана Сливки – настоятеля парафії св. пророка Іллі  м. Заліщики Тернопільсько- Бучацької єпархії.

p6039777_500

p6039779_500

p6039784_500

p6039786_500

p6039799_500

По завершенні Літургії, як це й передбачено уставними особливостями Свята П"ятидесятниці, було відслужено 9-й час та Вечірню з читанням колінопреклонних молитов.

p6039806_500

 

Богослужбові особливості:

21 Травня (3 червня н. ст.)

Неділя 8-ма після Пасхи.

День Святої Тройці, П’ятдесятниця.

Вишгородської (Володимирської) iкони Божої Матерi. Рiвноапп. царя Константина (337) i матерi його царицi Єлени (327). Блгв. кн. Константина (1129) та чад його Михаїла i Феодора, Муромських чудотворцiв. Прп. Кассіана Грека, Углицького чудотворця (1504).

Шанованi списки з Володимирської iкони Божої Матерi: Псково-Печерська “Розчулення” (1524), Заоникiївська (1588), Красногорська, або Чорногорська (1603), Оранська (1634).

Утр. – Ін., 65 зач., ХХ, 19–23.

Лiт. – Дiян., 3 зач., ІІ, 1–11. Ін., 27 зач., VІІ, 37–52; VІІІ, 12.

На великій вечiрнi “Блажен муж” (вся кафизма). На утренi величання: “Величаємо Тебе, Життєдавче Христе, i шануємо Всесвятого Духа Твого, що Його від Отця послав божественним ученикам Твоїм”. “Воскресіння Христове бачивши” не спiваємо. В Тріоді для 9-ї пісні канону приспівів немає, але в Тріоді нотного співу, вид. Свят. Синодом, для задостойника в день П’ятдесятниці вказується такий приспів: “Апостоли, зшестя Утiшителя бачивши, здивувалися, як у виглядi вогняних язиків явився Дух Святий”. “Свят Господь Бог наш” не промовляється. На лiтургiї антифони свята, вхiдний стих “Вознесися, Господи, силою Твоєю, оспівуємо i спiваємо сили Твої”. Замiсть Трисвятого – “Всі ті...”, замiсть “Достойно є…” – “Радуйся, Царице...”. Після “Спаси, Боже...” співаємо “Ми побачили Світло істинне...”. По відпусті Літургії Царські врата зачиняються, правиться 9-й час і починається вечірня з возгласу: “Благословенний Бог наш...”. “Царю Небесний”, як правило, співається народом. На вечірні, після передпочаткових псалмів, велика єктенія з додаванням особливих прохань, вхід з кадилом, великий прокимен і читання колінопреклонних молитов. Відпуст вечірні при відкритих Царських вратах: “Христос, що з Отчого і Божественного лона...”. З цього дня і до віддання П’ятдесятниці на утрені, коли співається велике славослів’я, катавасія “Божественним покритий...”. Після свята П’ятдесятниці седмиці починаються з понеділка, а закінчуються неділею.



 


Версія для друку
Автор: prodo
Дата створення: 2012-06-03
Рубрика: Богослужіння
Перегляди: 3471

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.