Богословське відділення / Протоієрей Миколай Лагодич прийняв участь у V Міжнародній науковій конференції «Православ’я в Україні»,
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Розклад занять



Наш банер




Протоієрей Миколай Лагодич прийняв участь у V Міжнародній науковій конференції «Православ’я в Україні»

17 листопада 2015 року в Київській православній богословській академії за участю Предстоятеля Української Православної Церкви Київського Патріархату Святійшого Патріарха Філарета відбулася V Міжнародна наукова конференція «Православ’я в Україні», присвячена 400-літтю Київської академії, заснованої на базі Київської братської школи (1615 – 2015). Конференція проходила під патронатом Національної комісії України у справах ЮНЕСКО. Співорганізатором наукового заходу виступив Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України.

dsc_0007_500_01

Пленарне засідання відкрив Патріарший намісник, ректор Київської православної богословської академії, доктор богословських наук, професор митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній (Думенко), який, акцентуючи увагу на 400-літній історії навчального закладу, навів багато прикладів із сьогодення щодо продовження просвітницької діяльності Київської православної богословської академії, згадавши про ліцензування, та окремо подякував Святійшому Патріарху Київському і всієї Руси-України Філарету за те, що саме завдяки його фінансуванню академія має змогу видавати велику кількість наукових, науково-популярних та публіцистичних богословських і церковно-історичних видань. Митрополит Епіфаній порівняв працю святителя Петра Могили з великим доробком Святійшого владики в різних напрямках його діяльності, сказавши, що як свого часу була могилянська доба, так в історії наш період будуть називати добою Патріарха Філарета.

dsc_0009_500_01

З привітаннями конференції виступили директор Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України Георгій Володимирович Папакін, голова Партії захисників Вітчизни, народний депутат України (VI скликання) Юрій Анатолійович Кармазін, директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Васильович Юраш, ректор Київського університету права НАН України Юрій Ладиславович Бошицький, доктор богословських наук митрополит Паризький Мішель (Лярош), доктор філологічних наук, професор, член-кореспондент НАН України, завідувач кафедри полоністики Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, директор Міжнародної школи україністики НАН України Ростислав Петрович Радишевський, який презентував перекладену українською мовою книгу архієпископа Мелетія Смотрицького «Тренос».

dsc_0062_500_01

Крім цього, надійшли окремі вітання учасникам конференції від різних державних установ та наукових інституцій, які за браком часу не були зачитані.
Привітання надійшло й з Канади від активного учасника попередніх конференцій почесного професора Волинського національного університету ім. Лесі Українки в м. Луцьку пані Любов Василів-Базюк, яка особисто не змогла бути на самій конференції.

dsc_0017_500

Майже всі доповідачі на пленарному засіданні презентували свої подарунки та нові видання для Київської православної богословської академії. Так, з доповідями на пленарному засіданні мали можливість виступити доктор соціологічних наук, професор кафедри державної політики та управління політичними процесами Національної академії державного управління при Президентові України Марія Іванівна Пірен,

dsc_1668_500

доктор історичних наук, професор, заступник директора Науково-дослідного інституту українознавства Арсен Леонідович Зінченко, доктор філософських наук, провідний науковий співробітник Інституту філософії імені Г. С. Сковороди НАН України, професор кафедри церковної історії Київської православної богословської академії Олександр Назарович Саган, доктор ветеринарних наук, професор Національного університету біоресурсів і природокористування України, заслужений працівник народної освіти України Станіслав Костянтинович Рудик, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Центру українознавства філософського факультету Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка Світлана Романівна Кагамлик.

dsc_0038_500_01
Бібліотека КПБА поповнилася новими виданнями, збірками документів, монографіями, журналами та брошурами, які презентували вкінці своїх виступів науковці.

Велика праця з підготовки конференції була здійснена організаційним комітетом, співголовами якого виступили митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній (Думенко) та Георгій Володимирович Папакін. Їм допомагали перший проректор Київської православної богословської академії доктор богословських наук, професор протоієрей Олександр Трофимлюк, проректор з наукової роботи Київської православної богословської академії доктор церковно-історичних наук, професор протоієрей Віталій Клос, заступник генерального директора з наукової роботи Національного заповідника «Софія Київська» кандидат історичних наук Вячеслав Васильович Корнієнко, старший науковий співробітник Інституту української археографії та джерелознавства імені М. С. Грушевського НАН України кандидат історичних наук Дмитро Сергійович Гордієнко, викладач Київської православної богословської академії Микола Васильович Ярмусь, який звершив верстку двох томів збірника матеріалів конференції (1 том 624 сторінки, 2 – 512 сторінок) та програми з 130-ма учасниками заходу.

dsc_1576_500

Наприкінці пленарного засідання виступив Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. У своєму слові Святійший владика висловив радість з приводу зростання богословської думки в КПБА та проведення міжнародних конференцій, в яких беруть участь не тільки представники Київської православної богословської академії, але й багато інших наукових та навчальних інституцій України і не тільки. «Наша Церква впродовж 2015 року відзначає 400-ліття існування нашої духовної школи. Яке значення має це святкування? Для чого ми проводимо конференції, святкуємо, видаємо книги? Який в цьому сенс і чи є цей сенс? Я думаю, що ми всі згідні з тим, що є в тому велике значення і сенс, який полягає в тому, що ми повинні знати історичну правду про історію Київської академії, яка мала різна назви…» (текс виступу Святійшого Патріарха Філарета буде опубліковано окремо). На завершення свого виступу Святійший Патріарх нагородив двох військових священиків, які проходять своє служіння у ЗСУ на Сході нашої держави.

Після обіду розпочалася робота в таких секціях: богослів’я (модератор – доктор філософських наук, професор Наталія Дмитрівна Ковальчук), братський рух (головуючий – кандидат історичних наук Юрій Степанович Фігурний), історія освіти та науки Гетьманщини (керівник секції – доктор церковно-історичних наук, професор Ірина Миколаївна Преловська), бібліологічна, богословська, церковно-історична спадщина Київської духовної академії (модератор – кандидат богословських наук протоієрей Миколай Йосифчук), сучасні проблеми духовності в українському суспільстві (керівники секції – кандидат церковно-історичних наук диякон Іван Сидор, кандидат політичних наук Олександр Сергійович Єремеєв), церковна історія з двома підсекціями: джерела та історіографія (головуючі – доктор філософських наук, професор Павло Миколайович Ямчук та кандидат юридичних наук Іванна Андріївна Мацелюх), постаті (керівники секції – доктор історичних наук, доктор церковно-історичних наук, професор протоієрей Юрій Мицик та кандидат історичних наук, доцент Володимир Петрович Коваленко), історія культури та мистецтвознавство (модератори – доктор богословських наук, професор Дмитро Власович Степовик та кандидат історичних наук Олена Борисівна Походяща), Православна Церква в Україні: виклики XX ст. Українська Церква та богословська думка в діаспорі (керівник секції – кандидат історичних наук Наталія Гаврилівна Солонська), відродження української богословської освіти в незалежній Україні та «Православний вісник»: історія та сьогодення (головуючі – кандидат богословських та історичних наук, доцент протоієрей Миколай Лагодич і кандидат богословських наук диякон Петро Лопатинський).

dsc_1739_500

dsc_1741_500

Після засідання секцій відбулося підведення підсумків та урочисте закриття конференції.

За підсумками діяльності конференції буде підготовлена відповідна резолюція.

Церква.інфо


Версія для друку
Автор: fmykolaj
Дата створення: 2015-11-17
Рубрика: Богослужіння
Перегляди: 1095

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.