Богословське відділення / Богослужіння в день памʼяті святителя Досифтея Сучавського,
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Розклад занять



Наш банер




Богослужіння в день памʼяті святителя Досифтея Сучавського

dsc_0743_500

13/26 грудня 2015 року, в день памʼяті святителя Досифтея Сучавського, у домовому храмі на честь святого Іоана Нового Сучавського (5 корпус Чернівецького університету) були звершені уставні богослужіння: 3 та 6 час і Божественна Літургія. Богослужіння звершив прот. Миколай Лагодич – клірик університетського храму Трьох Святителів.

dsc_0725_500_01

dsc_0739_500

dsc_0746_500

dsc_0750_500

dsc_0756_500

dsc_0757_500

dsc_0764_500

dsc_0772_500_01


Досифтей (Баріле) (Dosoftei (Barilă) (1627-1701?)

митрополит Сучавський основоположник румунського віршування і книжності.

Світське ім’я святителя Димитрий Баріле (Barilă), народився він 26 жовтня 1624 року на Сучавщині. Батько його Нектарий був чиновником або купцем, а на старість пішов у монастир. З дитинства навчався в кращих наставників Молдавії: в школі при монастирі Трьох Святителів, заснованої вЯссах господарем Васильом Лупу при сприянні Київського митрополита св. Петра (Могили), в школі Львівського православного братства. Святитель вивчав богослов’я і цілком засвоїв єврейську, грецьку, латинську, церковнослов’янську, румунську та польську мови. На додаток до книжкової освіти, він пройшов чернечу школу в в монастирі Побрата (чи Поброта), де навчався молитві, слухняності та смиренності. У 1649 році він прийняв тут чернечий постриг, незабаром був рукоположений в ієродиякони та ієромонахи. Він так швидко вдосконалювався у любові і молитві, що незабаром став духівником і настоятелем обителі. Зміцнюючи братію в аскетизмі і знанні Священного Писання, Досифтей значно зміцнив монастирську школу, що зростила багатьох освітчених ченців обителі, що оживили духовне життя.

У1658 році Досифтей був обраний на єпископа Хушського, а з 16 грудня1959 по 1671 рік був єпископом Романським. Ставши архіпастирем він був прикладом лагідності і терпіння, долучився до відновлення багатьох храмів і монастирів.

У 1671 році владика Досифтей став митрополитом Сучавським і всієї Молдавської землі. Після Хотинської битви османів із військами Яна Собеського 11 листопада 1673 року митрополит Досифтей переселяється до Речі Посполитої.

Досифтей, бажаючи звільнення Молдавії з-під турецького ярма, був співробітником і провідником нововведень господаря Василя Лупу. Під час його святительства монастирі Молдавії відрізнялися висотою духовного життя. Митрополит Досифтей, сам будучи аскетом, відвідував обителі і скити, а також пустельників по всій єпархії, задовольняючи їхні нестатки і повчаючись в них подвижництву, про що сам написав у своїх «Житіях святих».

Особливим духовним скарбом для митрополита були мощі св.вмуч. Іоана Нового, які він переніс у Ясський собор і зберігав з великим благочестям. У неспокійні часи він організовував хресні ходи з мощами по всій землі і багато чудеса і знамень відходило від мощей.

Коли війна армій між Османською імперією та Річчю Посполитою знову привела Молдавську землю до занепаду, у 1689 року митрополит Досифтей і частина його кліру були захоплені польськими військами, що відходили на північ, з ними були перевезені й мощі святого Іоанна. Так Святитель потрапив у Галичину.

Спершу місцем його перебування було місто Стрий, а з 1691 року - галицька резиденція Яна Собеського - місто Жовква поблизу Львова.

Митрополит був залишений у жовківських володіннях польського короля Яна Собеського, з ним залишались й мощі святого Іоанна. За деякими літописними даними 13 грудня 1693 року митрополит представився в Жовкві й був похоронений у крипті храму Різдва Христового, сьогоднішнього уніатського Василіанського монастиря.

Інші джерела стверджують про те, що у червні 1689 року від нього був посланий до Москви за милостинею ієродиякон Іона. З Москви митрополит отримав архієрейську мантію та милостиню, а у 1696 році, за рекомендацією Миколи Милеску Спафарія, нібито митрополит Досифтей взагалі пересилився до Росії.
Знаходячись у Москві, митрополит здобув пошану Петра І і після завоювання російськими військами Азову, він був призначений митрополит Азовським. Але він так і не приїхав в Азов, померши в Москві в 1701 року, і залишивши тут свою велику бібліотеку. Хоча Міндіч Д. А. твердить про те, що митрополит Досифтей помер у 1711 році прибувши з Азову до Москви перед Прутським походом.

Місце спочинку мощей святителя невідоме.

Пам'ять святителя Досифтея, митрополита Сучавського і всієї Молдавської землі, святкується 26 грудня та у Неділю третю після П'ятидесятниці із Собором Галицьких святих.


Версія для друку
Автор: fmykolaj
Дата створення: 2015-12-26
Рубрика: Богослужіння
Перегляди: 742

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.