Богословське відділення / Різдво Пресвятої Богородиці,
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Розклад занять



Наш банер




Різдво Пресвятої Богородиці

21 вересня 2008 року в день Різдва Пресвятої Богородиці в університетському храмі Трьох Святителів було відслужено святкове богослужіння - Божественну Літургію. Богослужіння очолював завідувач Богословського відділення, кандидат богословських наук, доцент, прот. Микола Щербань у співслужінні викладача-методиста Богословського відділення свящ. Миколи Лагодича та випускника богословського відділення свящ. Михайла Голобородька.

 

rizdvo_bogorodytsi
 

 

У святковій проповіді з нагоди свята отець-завідувач, зокрема, сказав: "Возлюблені у Христі брати і сестри! Цього дня, у свято Різдва Божої Матері, ми згадуємо події, котрі, воістину, стали початком неймовірних змін у всій всітовій історії. Як цей день відкриває новий церковний рік так і вся історія Нового Завіту розпочинається з появи на світ цієї Дівчинки, яку назвуть Престолом Бога, Яка стане тими Дверима, через які з`явиться у світі Спаситель Світу Христос. Богородиця народилась від уже немолодої, на той час, благочестивої пари Іоакима та Анни. Іоаким походив з роду царя Давида, а Анна - з роду священиків. Племінниця Анни, праведна Єлизавета, стала потім матір`ю Іоана Хрестителя та двоюрідною сестрою майбутньої Діви Марії. Одного разу до Анни явився Ангел Господній і сказав: "Твоя молитва почута Богом, і ти зачнеш і народиш Дочку Благословенну, вищу за всіх земних дочок. Заради Неї благословляться всі роди земні. Наречи Її Марія." Почувши ці радісні слова, праведна Анна поклонилась Ангелові й сказала: "Живий Господь Бог мій! Якщо у мене дійсно народиться дитя, то я віддам його Господові на служіння. Хай воно слугує Йому, восхваляючи Його ім`я на все життя..."

 

rizdvo_bogorodytsi2

 

 

Різдво Пресвятої Богородиці

Пресвята Діва Марія народилася в той час, коли люди дійшли до таких меж морального занепаду, при яких їхнє відновлення здавалося вже неможливим. Кращі мужі тої епохи усвідомлювали й часто відкрито говорили, що Бог повинен прийти в світ, щоб направити віру й не допустити погибелі роду людського. Син Божий забажав для спасіння людей прийняти людське єство, і Пречисту Діву Марію, єдину гідну вмістити в Себе й втілити Джерело чистоти й святості, Він обирає Собі Матір'ю.
   Різдво Пресвятої Владичиці нашої Богородиці й Приснодіви Марії святкується Церквою, як день всесвітньої радості. У цей світлий день, на рубежі Старого й Нового заповітів, народилася Преблагословенна Діва Марія, дана від початку віків Божественним Промислом послужити таїні втілення Бога Слова - стати Матір'ю Спасителя світу, Господа нашого Ісуса Христа. Пресвята Діва Марія народилася в невеликому Галілейському місті Назареті.

Батьками Її були праведні Йоаким з роду пророка й царя Давида і Анна з роду первосвященика Аарона. Подружжя було бездітним, тому що свята Анна була неплідною. Досягши похилого віку, Йоаким і Анна не втрачали надії на милість Божу, твердо вірячи, що для Бога все можливо, і Він може розв'язати неплідність Аннину навіть у її старості, як колись розв'язав неплідність Сари, дружини патріарха Авраама. Святі Йоаким і Анна дали обітницю присвятити Богові для служіння в храмі дитя, яке їм пошле Господь.

Бездітність вважалася в єврейському народі покаранням Божим за гріхи, тому святі і праведні Йоаким і Анна терпіли несправедливу наругу від своїх співвітчизників. В одне зі свят старець Йоаким приніс до Єрусалимського храму свою жертву в дар Богові, але первосвященик не прийняв її, назвавши Йоакима недостойним, через його бездітність. Святий Йоаким у глибокім горі пішов у пустелю й там зі сльозами молився Господу, щоб Він подарував їм дитину. Свята Анна, довідавшись, що відбулося в Єрусалимському храмі, гірко плакала, однак не нарікала на Господа, а молилася, просячи Божого милосердя для своєї родини.

Господь виконав їхнє прохання, коли святе подружжя досягло похилого віку й приготувало себе доброчесним життям до високого звання - бути батьками Пресвятої Діви Марії, майбутньої Матері Господа Ісуса Христа. Архангел Гавриїл приніс Йоакиму й Анні радісну звістку: молитви їхні почуто Богом, і в них народиться Преблагословенна Дочка Марія, через Яку буде дароване спасіння всьому світові. Пресвята Діва Марія Своєю чистотою й чеснотами перевершила не тільки всіх людей, але й Ангелів, стала живим храмом Божим, і, як оспівує Церква у святкових піснеспівах, "Небесними Дверима, що вводять Христа у Всесвіт на спасіння душ наших" (2-а стихира на "Господи, воззвах", голос 6).

Різдво Божої Матері ознаменувало настання часу, коли почали сповнюватися великі й втішні заповіти Божі про спасіння роду людського від рабства диявола. Ця подія наблизила на землі благодатне Царство Боже, царство істини, благочестя, чеснот і безсмертного життя. Мати Первородного всіх творінь є також всім нам з благодаті Матір'ю й милосердною Заступницею, до Якої ми постійно звертаємося з синівським дерзновінням.


Версія для друку
Автор: admin
Дата створення: 2010-01-04
Рубрика:
Перегляди: 3696

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.