Богословське відділення / 21 листопада - день пам'яті святого Архистратига Божого Михаїла та інших Небесних Сил Безплотних,
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Розклад занять



Наш банер




21 листопада - день пам'яті святого Архистратига Божого Михаїла та інших Небесних Сил Безплотних

 

arhystratyg_myhail

 

Цей день є головним святом на честь святих Ангелів. Він присвячений святому Архістратигу Михаїлу, начальнику воїнства небесного. За стародавніми переказами, сатана, колись світліший від усіх духів небесних і тому названий Люцифером, впав у самолюбство, гордість і злобу і спокусив багато інших духів. Архангел Михаїл зібрав військо благочестивих ангелів. Михаїл та його ангели оголосили дияволу - древньому змієві - війну. І змій та його ангели не втримались і на небі не знайшлось їм місця «І спинений був змій великий, вуж стародавній, що зветься диявол і сатана, що зводить усесвіт, і скинутий він був додолу, а з ним і його ангели (Апок. X, 7- 9). Ангели переможці прославляють Пресвяту Трійцю піснями: «Свят, Свят, Свят, Господь Саваоф! Повне небо і земля слави Твоєї».

Як свідчить Святе Писання, ангели стежать за кожною людиною. Патріарх Яків бачив Бога і ангелів (Бут. XXVIII, 12 - 15). Благословляючи своїх онуків, він сказав: «Ангел, що рятує мене від усього лихого, нехай поблагословить цих юнаків» (Бут. ХІУІІІ, 16). Ангел Божий охороняв полки синів Ізраїля під час їх виходу з Єгипту (Вихід. XIV, 19), У Псалмі 90 говориться: «Тебе зло не спіткає, і до намету твого удар не наблизиться, бо Своїм ангелам Він наказав про тебе, щоб тебе пильнували на всіх шляхах твоїх, - на руках вони понесуть тебе, щоб не вдарив об камінь своєї ноги».
Апостол Павло в посланні до євреїв говорить: «Чи не всі вони духи служебні, що їх посилають на службу для тих, хто має спасіння вспадкувати» (Євр. 1, 14).

І Сам Ісус Христос сказав до смиренних віруючих: «Стережіться, щоб ви не погордували ані одним із малих цих: кажу бо Я вам, що їхні ангели повсякчас бачать у небі обличчя Мого Отця, що на небі».
Святий Діонісій, учень Апостола Павла, стверджує що всі ангели поділяються на три ієрархії, а кожна ієрархія в свою чергу - на три чини.

У першій, найвищій, ієрархії стоять чини, найближчі до Пресвятої Трійці:

· Серафими,

· Херувими

· Престоли.

Серафими - ангели вогнеподібні - оточують вогненний Престол Божий і співають славу Господню день і ніч, як це було відкрито святому пророкові Ісаії у видінні (Іс. 6, 2, 3). Вони палають любов'ю до Бога і ту любов запалюють у серцях людей. Херувими сяють світлом і знанням Бога та розумінням таємниць Божих і просвітлюють людей. Престоли служать правосуддю Божому і силу того правосуддя надають земним престолам, тобто царям і владикам землі.

Друга ієрархія теж має три чини:

· Володарі,

· ангели Сили й

· ангели Влади.

Ангели володарі володарюють над нижчими чинами любовно, охоче і радісно, служачи Господові та Його слугам. Вони надають сили земній владі і зміцнюють душі тих людей, які борються з лихими пристрастями й бажаннями. Ангели Сили сповнені Божественної міцності, з волі Господа творять великі чудеса во славу Божу, вони надають чудотворної сили святим угодникам і допомагають кожній людині терпіти скорботи й хвороби. Ангели Власті мають особливу владу над злими духами: вони відганяють силу ворожу, що намагається спокушати святих Подвижників, і допомагають людям у боротьбі зі злими Духами.

Нижчий ступінь небесної ієрархії також має три чини:

· Начальства,

· Архангели

· Ангели.

Ангели начальства стоять над нижчими ангелами. Їм Господь доручає керувати державами, царствами й містами. Вони поставляють на світі начальників і допомагають їм виконувати свої обов'язки на благо ближніх і на славу Богу. Архангели - то великі благовісники, що сповіщають людям таємниці Божі. Наприклад, Архангел Гавриїл сповістив Діві Марії про народження від Неї Христа Спасителя. Найнижчий чин - це просто ангели, вони найближчі до людей. Між ними є так звані ангели-охоронці. Такий ангел дається кожному християнинові при святому хрещенні.

Він оберігає його від усякого зла і навчає правдивого християнського життя й вічного спасіння. Отже, ми повинні дбати про те, щоб ангел-охоронець завжди був біля нас і не залишав нас. А для цього мусимо частіше звертатись до нього з молитвою і жити так, щоб не ображати його своїми негідними вчинками і поганими словами, бо, в іншому разі він, як істота свята й безгрішна, покине нас, а натомість може приступити до нас ворог або лукавий спокусник.

У житії преподобного Нифонта розповідається про такий випадок. Одного разу преподобний ішов вулицею міста й побачив, що біля брами якогось дому стоїть прекрасний юнак і гірко плаче. Преподобний запитав його: «Хто ти такий і чого ти плачеш?» На це юнак відповів: «Я ангел-охоронець одного християнина, а доручений мені від Бога християнин пішов у цей дім пияцтва і розпусти. Я там не можу з ним бути, щоб врятувати душу його від гріха і загибелі».

8 листопада (ст. ст.) Православна Церква кожний рік вшановує святого Архістратига Михаїла і всі сили небесні безтілесні, які охороняють Церкву і прославляють велич Пресвятої Трійці. Архістратиг Михаїл є перший оборонець людей.Під час служби Божої співають: «Величаємо Тебе, святий Архістратиже Михаїле, і всіх Вас, ангельські сили небесні, що повсякчас прославляєте Господа».

Установлення церковного свята на честь «Небесного Собору Архістратига Михаїла» відносять до стародавніх часів християнства. Вже у IV ст. на честь Архангела Михаїла були побудовані храми. В V св. Анатолій, патріарх Константинопольський, у VIII - Іоанн Дамаскін, у IX ст. Георгій Неконидійський, Студит, Візантій, а також Арсеній Константинопольський, Кіпріан і Єфрем Карійський написали багато священних пісень на день собору в честь Архістратига Михаїла і всіх сил небесних безтілесних.

 

Тропар свята: «Небесних сил архістратига, завжди молимо вас ми, недостойні, щоб вашими молитвами охороняли й покровою небесної вашої слави захищали нас, що з любов'ю припадаємо до «вас і благаємо: від напастей спасайте нас, як старшини небесних сил.»


Версія для друку
Автор: admin
Дата створення: 2010-01-04
Рубрика:
Перегляди: 3652

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.