28 листопада розпочинається Різдвяний піст. Він випереджає собою свято Різдва Христового (починається за сорок днів) і називається також «Пилиповим постом» («Пилипівкою»), тому що починається після 27 листопада - дня пам'яті апостола Пилипа. Різдвяний піст установлений для того, що ми до дня Різдва Христового очистили себе покаянням, молитвою й постом, щоб з чистим серцем, душею й тілом могли благоговійно зустріти Сина Божого, що з'явився у світ і щоб, крім звичайних дарунків і жертв, принести Йому наше чисте серце й бажання слідувати Його вченню. Правила помірності, запропоновані Святою Православною Церквою в Різдвяний піст, настільки ж суворі, як і в Петровий піст. Зрозуміло, що під час посту заборонені м'ясо, вершкове масло, молоко, яйця, сир. Крім того, у понеділок, середу й п'ятницю Різдвяного посту уставом забороняються риба, вино і єлей і дозволяється вживати їжу без масла (сухоядіння) тільки після вечірнього богослужіння. В інші ж дні - вівторок, четвер, суботу й неділю - дозволено вживати їжу з рослинним маслом. Риба під час Різдвяного посту дозволяється в суботи, неділі й великі свята, наприклад, у свято Введення в храм Пресвятої Богородиці, у храмові свята й у дні великих святих, якщо ці дні припадають на вівторок або четвер. Якщо ж свята випадають на середу чи п'ятницю, то дозвіл посту покладено тільки на вино і єлей. З 2-го січня по 6 січня (новий стиль) піст підсилюється, і в ці дні навіть у суботу й неділю риба для вживання не благословляється. Джерело: Храм Усіх Українських Святих і Львівське молодіжне православне братство "Нев'янучий Цвіт"
|