Богословське відділення / 1 грудня – день пам’яті святого мученика Романа († 303),
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Підрозділи
Архів
Новий Завіт
Вчення дванадцятьох апостолів - Дідахі
Церковний календар. Житія святих
Богословські статті
Літургіка

Розклад занять



Наш банер




1 грудня – день пам’яті святого мученика Романа († 303)

 

.__02

 

 Святий Роман Сладкоспівець

Святий мученик Роман був дияконом храму Кесарії Палестинської. Під час одного з гонінь на християн він переселився до Антіохії, де зміцнював християн у вірі своїм прикладом і гарячої проповіддю.

Коли правитель Антіохії Аскліпіад задумав зруйнувати християнський храм, святий Роман закликав віруючих відстояти свою святиню. Він переконав їх у тому, що якщо вони збережуть храм, то будуть радіти тут, на землі, в Церкві войовничій, а якщо загинуть при захисті храму, то будуть радіти в торжествуючій Церкві Небесній. Бачачи таку рішучість народу, правитель не посмів виконати свого наміру. Деякий час по тому, коли в місті почалося язичницьке свято і безліч людей з усієї округи прийшло в Антіохію, святий Роман почав викривати ідолопоклонство і закликав всіх слідувати за Христом. Його схопили і піддали тортурам.

Під час тортур мученик побачив у натовпі святого отрока-християнина Варула і, вказуючи правителю на нього, сказав: «Юний отрок розумніше тебе, який досяг старості, тому що він знає Істинного Бога. Ти ж поклоняєшся ідолам ». Правитель Аскліпіад наказав привести хлопчика до себе. На всі питання правителя Варул твердо і без страху сповідав віру в Христа, Єдиного Бога. Розгніваний Аскліпіад наказав жорстоко бити мученика Варула, а потім обезголовити його. Перед смертю святий отрок попросив свою матір, яка була присутня при страті, дати йому пити, але мати вблагала його перетерпіти всі муки за Господа Ісуса Христа. Вона сама притулила голову сина на плаху, а після страти поховала його († 303).

Мученик Роман був засуджений до спалення, але раптовий злива погасив вогонь. Святий став прославляти Христа і хулити язичницьких богів. Правитель наказав відрізати йому язик, але, і позбавлений мови, святий Роман продовжував голосно славити Господа. Тоді мучителі засудили його до повішення († 303).

 Святий мученик Роман походив з Палестини і був дияконом Кесарійської церкви. Під час гоніння язичників на християн він жив у Антіохії, проповідуючи вчення і стверджуючи віруючих, щоб вони перебували непохитно в сповіданні Христовому. Коли ж безбожний цар Аскліпіад хотів зруйнувати вщент тамтешній християнський храм, святий Роман спонукав християнський народ чинити опір царю, і не дати йому руйнувати святий храм.

- Нам нині, - говорив він своїм одновірцям, - перш стоїть боротьба за вівтарі Божі Аскліпіад - ворог батьківщини і хоче відняти Бога у нас, і ми добре зробимо, якщо, захищаючи вівтарі Божі, впадемо, поранені, на порозі святого храму. Чим би не закінчилася боротьба, ми, християни, опинимося переможцями, якщо не дамо зруйнувати будинок Божий, то возрадуємося в Церкві, войовничій на землі, а якщо впадемо убитими при святому вівтарі, то заспіваймо переможну пісню в Церкві, торжествуючій на небесах.

Такими словами він порушив всіх стати на захист святого храму і з рішучістю опиратися до самої смерті і не дозволити царю увійти в храм і зруйнувати його.

У цей час наступив одне із ідольських свят, і безліч язичників приходило в ідольське капище з дружинами і дітьми. Тоді святий Роман запалав божественною ревністю, вступив у натовп нечестивого народу і гучно почав викривати його помилку. Він зупинив навіть і самого царя Аскліпіада, коли той входив до ідольського храму, і сказав йому:

- Спокусився ти, царю, йдучи до ідолів: ідоли - не боги, але Один є істинний Бог, Ісус Христос.

Цар одразу повелів схопити Романа і сильно бити по устах. Потім, засівши на судилище, довго примушував його відректися від Христа, коли ж побачив його непокірність, наказав мучити. Його повісили, стали бити різними знаряддями та душити залізними рогатками. Але святий Роман, мужньо переносячи ці муки, сповідував Єдиного Бога, Творця всіх, і докоряв царя в божевіллі за те, що він не хотів пізнати істини.

Коли святий страждав так і, зазнаючи муки, мужньо проповідував Христа, там стояло багато народу, як із невіруючих, так і з віруючих, що дивився на подвиг страждальця Христового. Недалеко стояв там і один християнський юнак, на ім'я Варул. Поглянувши на нього, мученик сказав до мучителя:

- Цей малий отрок розумніше тебе, найстарішого, хоча він ще й малий літами, - так як знає Істинного Бога, а ти, в похилому віці, не знаєш Його ".

Тоді цар, покликав до себе дитину, запитав його:

- Якого Бога сповідуєш ти?

- Сповідую Христа, - відповів юнак.

Цар запитав його:

- Що краще - одного чи Бога шанувати, чи багатьох?

 

- Краще шанувати Єдиного Бога, Ісуса Христа, - відповів юнак.

Цар знову запитав його:

- Чим Христос краще за всіх богів?

Отрок відповідав:

- Тим Христос краще, що Він - істинний Бог і створив усіх нас, ваші ж боги - біси і не створили нікого.

І багато іншого говорив юнак, як ніби він був премудрим богословом: Дух Святий, діючи в ньому, здійснював хвалу з вуст його для посоромлення нечестивого царя і всіх ідолопоклонників.

Мучитель і всі були при ньому, дивуючись розуму хлопця, і мудрим словами його, відчули великий сором від того, що не могли спростувати слів його. Тому мучитель наказав безжально сікти Варула різками. Після довгого перерізу, Варул почав знемагати і попросив пити. Але його мати, яка стояла там в народі і з радістю дивилася на страждання свого сина, побачивши його знемагаючих і тим, хто просить пити, з наполегливим строгістю веліла йому мужньо переносити страждання до кінця. Коли ж мучитель наказав відрубати отроку мечем голову, мати взяла його на свої руки і понесла до місця страти. Обіймаючи й цілуючи, вона заспокоювала його і зміцнювала, щоб він не боявся перед мечем над своєю головою:

 

.__03
 

 

 Святий мученик Варул

- Не бійся, сину мій, - говорила вона. - Не бійся, миле моє чадо! Не бійся смерті! Не помреш ти, але живий будеш навіки! Ти негайно ж будеш перенесений в райські сади! Не бійся меча! Як тільки ти будеш усічений, негайно ж відійдеш до Христа і побачиш славу Його. Він прийме тебе з любов'ю, і ти будеш жити з Ним у радості невимовною, насолоджуючись блаженством з Його святими ангелами.

Так втішаючи своє дитя, благочестива мати донесла його до місця страти. Після усікання отрока, мати зібрала його кров в чисту посудину і, взявши тіло його, обливала його радісними сльозами, з любов'ю цілуючи його і радіючи, що син її пролив за Христа свою кров, від неї прийняту. Після того, вона піддала тіло свого сина чесному поховання.

Після усікання святого Варула, знятий Роман був засуджений на спалення. Зв'язаний і обкладений колом дров, святий Роман, коли слуги ще не підкладали вогню і не підпалювали дров, чекаючи останнього слова від судді, з середини багаття голосно вигукнув, звертаючись до мучителям:

- Де ж вогонь? Чому не запалюєте його? Запаліть, щоб полум'я охопило мене усього навколо.

Коли вогонь був запалений і дрова з усіх сторін сильно розгорілися, раптово полив сильний дощ і погасив вогонь. Святий Роман залишився живий і нітрохи не зазнав шкоди від вогню. Після цього за сміливі промови святого мученика, (так як він засуджував нечестивих язичників, докоряючи їх безумство і проклинаючи їх богів, а Христа, Єдиного Бога, прославляв) мучитель наказав відрізати йому язик. Але він сам віддав мучителям язика на урізання. Але, і по урізання,  не змовк Сповідник Христовий, але надприродним чином і без мови говорив ясно, як і колись, прославляючи Єдиного Бога. Потім посадили його до в'язниці, в якій він пробув довгий час, з забитими в колодку ногами. Коли ж повідомлено було про нього імператору Максиміану, що і з відрізаним мовою він добре говорить, тоді імператор наказав задушити його. Увійшовши в темницю, воїни затягли петлю на шиї його і удавили його.

Так святий мученик Роман закінчив подвиг свого страждання за Христа, в царстві, якого він нині прославляється, славлячи Святу Трійцю на віки віків. Амінь.

________________________________________________________________________

 

1 Це було 17 листопада 303 року, за співправителі римського імператора Діоклетіана, Максиміаном Галереї.

 

 

Матеріал підготував

cтудент ІІ курсу Богословського відділення 

 Краснодемський Назар


Версія для друку
Автор: prodo
Дата створення: 2010-12-06
Рубрика:
Перегляди: 12023

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.