Богословське відділення / 10 грудня – день пам’яті ікони Божої Матері ,
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Підрозділи
Архів
Новий Завіт
Вчення дванадцятьох апостолів - Дідахі
Церковний календар. Житія святих
Богословські статті
Літургіка

Розклад занять



Наш банер




10 грудня – день пам’яті ікони Божої Матері

 

.jpg_10

 

Ікона Божої Матері, іменована "Знамення", зображує Пресвяту Богородицю, яка сидить і молитовно піднімає руки Свої; на грудях її, на тлі круглого щита (або сфери) - благословляюче Божественне Немовля - Спас-Еммануїл. Таке зображення Богоматері відноситься до числа самих перших Її іконописних образів. В усипальниці святої Агнії в Римі є зображення Богоматері з розпростертими в молитві руками і з Немовлям, що сидить на Її колінах. Це зображення відноситься до IV століття. Крім того, відомий древній візантійський образ Богоматері "Нікопеї", VI століття, де Пресвята Богородиця зображена що сидить на троні і тримає обома руками перед собою овальний щит з образом Спаса-Еммануїла. Ікони Божої Матері, відомі під ім'ям "Знамення", з'явилися на Русі в XI - XII століттях, а називатися так стали після чудесного знамення від Новгородської ікони, що сталося в 1170 році.

Явлення Божої Матері князю Андрію Боголюбському

У цей рік сполучені сили російських удільних князів, очолювані сином Суздальського князя Андрія Боголюбського, підійшли під стіни Великого Новгорода. Новгородцям залишалося сподіватися лише на Божу допомогу. Дні і ночі молилися вони, благаючи Господа не залишати їх. На третю ніч почув архієпископ Новгородський Ілія чудовий голос, що повеліває йому взяти з Церкви Спаса Преображення на Ільїній вулиці образ Пресвятої Богородиці і винести його на міську стіну. Коли ікону переносили, - вороги пустили в хресний хід хмару стріл, і одна з них встромилася в іконописний образ Богородиці. З очей Її линули сльози, і ікона повернулася лицем до міста. Після такого Божественного знамення на ворогів раптово напав незбагненної жах, вони стали вбивати один одного, а підбадьорені Господом новгородці безстрашно кинулися в бій і перемогли.

Ікона Божої Матері Знамення

У спогад чудового заступництва Цариці Небесної, архієпископ Ілія тоді ж встановив свято на честь Знамення Божої Матері, який і донині святкує вся Руська Церква. Афонський ієромонах Пахомій Логофет, який був присутній на святкуванні на честь цієї ікони, написав на це свято два канону. На деяких Новгородських іконах Знамення, окрім Богоматері з Немовлям Предвічним, зображуються і чудові події 1170. Чудотворна ікона 186 років після явища знамення знаходилася в тій же церкві Спаса Преображення на Ільїній вулиці. У 1356 році для неї був збудований в Новгороді храм Знамення Пресвятої Богородиці, що став собором Знаменського монастиря.

Ікона Божої Матері Абалацька

Численні списки з ікони Знамення відомі по всій слов'янській території. Багато хто з цих ікон просяяли чудесами в місцевих храмах і були найменовані за місцем явища чудес. До таких списків ікони Знамення відносяться ікони Діонісіево-Глушицький, Абалацкая, Курська, Серафима-Понітаєвска та інші. У 1356 році для чудотворної ікони Знамення Богородиці розпочато будівництвом у Новгороді особливий храм, який досі називається собором Знамення Богородиці. Де вона зараз і знаходиться.

 


Версія для друку
Автор: prodo
Дата створення: 2010-12-13
Рубрика:
Перегляди: 4956

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.