Богословське відділення / 14 грудня – день пам’яті святого праведного Філарета Милостивого,
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Підрозділи
Архів
Новий Завіт
Вчення дванадцятьох апостолів - Дідахі
Церковний календар. Житія святих
Богословські статті
Літургіка

Розклад занять



Наш банер




14 грудня – день пам’яті святого праведного Філарета Милостивого

 

.jpg_13

 

Праведний Філарет Милостивий, син Георгія і Ганни, вихований в благочесті і страху Божому, жив у VIII ст. в селищі Амнії, пафлагонській області (Мала Азія). Дружина його, Феозва була з багатої і знатної сім'ї, у них були діти: син - Іоат і дочки - Іпатія і Еванфія.

Філарет був багатим і знатним вельможею, але багатство його не радувало. Знаючи, як багато людей страждає від бідності, згадував він слова Спасителя про страшний суд і про "малих цих" (Мф. 25 40), слова апостола про те, що людина, вмираючи, нічого не забирає зі світу (1 Тим. 6, 7), рядки царя Давида про винагороду праведника (Пс. 36, 25). І Філарет прославився любовю до скромного і бідного життя .

Одного разу ізмаїльтяни (араби) напали на Пафлагонію, спустошили країну і розграбували майно Філарета. У нього залишилося 2 воли, корова, декілька вуликів і будинок. Але і це, останнє, він поступово роздав бідним. Стійко і лагідно переносив він докори дружини і глузування дітей. "Я маю в тайниках, вам невідомих таке багатство і такі скарби, - відповідав він рідним, - яких стане і вам, навіть якщо ви і сто років проживете без праці і ні про що не турбуючись".

І Господь віддав Філарету за його милосердя: коли була віддана остання міра пшениці, його старий друг прислав йому сорок заходів пшениці, а після того, як було віддано жебракові теплий одяг, до нього повернулося багатство.

У той час візантійська імператриця Ірина (797 - 802) шукала наречену для сина - майбутнього співправителя Костянтина Багрянородного (780 - 797) і для цього по всій імперії розіслала послів. Посли не минули і Амнії. Коли Філарет і Феозва дізналися, що найвищі гості мають відвідати і їх будинок, Філарет дуже зрадів, а Феозва засмутилася: у будинку не було взагалі ніякої їжі, а про належне частування годі було й думати. Але Філарет наказав дружині гарненько прибрати в будинку. Сусіди, дізнавшись, що очікуються царські посли, принесли в достатку все для багатого бенкету. Посли відібрали для царських оглядин, разом з 10 найгарнішими дівчатами, внучку Філарета, Марію. Марія перевершила своїх суперниць добротою і скромністю і стала царицею, а Костянтин Багрянородний щедро обдарував Філарета. Так повернулися до Філарета слава і багатство. Але, як і колись, святий  щедро роздавав милостиню і влаштовував трапези для жебраків і сам служив їм під час цих трапез. Всі дивувалися смиренню Філарета і говорили: "Воістину людина ця веся Божа, істинний учень Христа".

Одного разу він наказав слузі зробити три ящики і наповнити їх порізно золотими, срібними та мідними монетами: з першого отримували милостиню зовсім незаможні, з другого ті які, втратили кошти для прожиття, а з третього - ті, хто лицемірно виманював гроші.

Так, не приймаючи почестей, у смиренні та у убогсті досяг блаженний старець 90 років. Передбачаючи свою кончину, він відправився в Константинопольський монастир Родольфо, роздав там все, що мав при собі, на монастирські потреби та нужденним. Закликавши рідних, наставляв їх у любові до скромно і мирно преставився Богу. Помер він у 792 році і був похований в обителі Суду Родольфо в Константинополі.

Святість праведного Філарета підтвердило явлене після його смерті диво. Коли тіло святого несли до місця поховання, одна людина, одержима бісом, схопилася за труну і слідував з похоронною процесією. На кладовищі відбулося зцілення біснуватого: біс повалив людину на землю, а сам вийшов з нього. Багато інших чудеса і зцілення відбувалися при гробі святого.

 Після смерті праведного Філарета його дружина Феозва трудилася, відновлюючи в Пафлагонии монастирі і храми, зруйновані під час іноземних навал.

 

Підготував студент ІІ курсу

Краснодемський Назар


Версія для друку
Автор: prodo
Дата створення: 2010-12-16
Рубрика:
Перегляди: 3723

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.