Богословське відділення / 10 березня – день пам’яті святителя Тарасія, Патріарха Константинопольського,
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Підрозділи
Архів
Новий Завіт
Вчення дванадцятьох апостолів - Дідахі
Церковний календар. Житія святих
Богословські статті
Літургіка

Розклад занять



Наш банер




10 березня – день пам’яті святителя Тарасія, Патріарха Константинопольського

 

.jpg_19

 

Святитель Тарасій, Патріарх Константинопольський

День пам'яті: 25 лютого (ст.ст.), 10 березня (н.ст.)

Святитель Тарасій, Патріарх Константинопольський, походив із знатного роду, народився і був вихований в Константинополі, де отримав гарну освіту. Він швидко висунувся при дворі імператора Костянтина VI Порфірородного (780 - 797) і його матері, святої цариці Ірини (797 - 802; пам'ять 7 серпня), і досяг звання сенатора. У ті часи Церкву хвилювала іконоборча єресь. Святіший Патріарх Павло (780 - 784; пам'ять 30 серпня), не співчував в душі іконоборству, через слабкість характеру не міг рішуче боротися з єрессю і тому пішов у монастир, де прийняв схиму. Коли до нього прийшла свята цариця Ірина зі своїм сином-імператором, святитель Павло оголосив їм, що його гідним наступником може бути тільки святий Тарасій (у той час мирянин). Тарасій довго відмовлявся, не вважаючи себе гідним такого високого сану, але потім підкорився загальному бажанням, з умовою, що буде скликаний Вселенський Собор для засудження іконоборчої єресі. Пройшовши за короткий час всі ієрархічні щаблі, святий Тарасій був зведений на патріарший престол в 784 році. У 787 році під головуванням святителя - Патріарха Тарасія в м. Нікеї відбувся VII Вселенський Собор, на якому були присутні 367 єпископів. На Соборі було затверджено шанування святих ікон. Ті з єпископів, які принесли покаяння в іконоборстві, були знову прийняті Церквою.

Святитель Тарасій мудро керував Церквою 22 роки. Він вів суворе аскетичне життя. Весь свій маєток він витратив на Богоугодні справи, кормлячи і опікаючи людей похилого віку, жебраків, сиріт і вдів, а в Святу Пасху влаштовував для них трапезу, на якій сам прислужував. Святіший Патріарх безстрашно викрив царя Костянтина Порфірородного, коли той звів наклеп на свою дружину, імператрицю Марію, внучку праведного Філарета Милостивого. (+ 792; пам'ять 1 грудня), щоб заточити Марію в монастир і поєднатися шлюбом зі своєю родичкою. Святитель Тарасій рішуче відмовився розірвати шлюб імператора, за що піддався опалі. Незабаром, однак, Костянтин був позбавлений влади своєю матір'ю, царицею Іриною. Святитель Тарасій помер у 806 році. При кончині, біси, нагадуючи його життя з самої юності, намагалися приписати святителю не досконалі їм гріхи. "Я не винен у тому, про що ви говорите, - відповів святитель. - Ви помилково зводите наклеп на мене, немає у вас наді мною ніякої влади". Оплакуванийі відбувається по нині, багато чудес. Церквою, святитель був похований в влаштованому ним монастирі на Босфорі. Біля труни його відбувалися

Цей великий ревнитель православ'я озброювався проти єретиків іконоборців не тільки за життя, але навіть і після своєї кончини. При Львові Арменії, царі грецькому, іконоборча єресь знову здобула силу, внаслідок того, що сам цар потурав їй. Святий Тарасій з'явився в сонному баченні Льву і з великим гнівом наказав якомусь воїну Михайлу вдарити мечем цього злого царя. Той ударив та й у вісні убив царя. У страху і трепеті пробудився Лев від такого сну і сильно дивувався. Думаючи, що в монастирі святого Тарасія знаходиться який-небудь Михайло, який замишляє замах на його життя, він послав туди дізнатися про цього Михайла. Він не знав, що цей Михайло був при ньому, - це був воєвода на прізвисько Валвос або Травлій, який потім вразив царя мечем в самий день Різдва Христового. Так загинув цей злочестивий цар, будучи переможений молитвами святого Тарасія, який стверджує віру в Пресвяту Трійцю. Амінь.

Кондак, глас 3:

Православними догмати церкву з'ясувавши, і Христову, блаженний, чесну ікону почитаєм і кланятися всіх навчивши, викрив єси іконоборців безбожне повеління. Цього ради співаємо тобі: о отче, радуйся мудрий Тарасіє.

 

Підготував

Студент ІІ курсу

Краснодемський Назар


Версія для друку
Автор: prodo
Дата створення: 2011-03-11
Рубрика:
Перегляди: 4086

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.