Богословське відділення / 10 травня– день пам’яті святого Апостола і священномученика Симеона, родича Господнього по плоті,
: ГОЛОВНА :: ІСТОРІЯ ФАКУЛЬТЕТУ :: НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС :: ВИКЛАДАЧІ :: СТУДЕНТИ :: АБІТУРІЄНТУ :: ВИПУСКНИКИ :
: ХРАМИ :: КОНТАКТИ :: БІБЛІОТЕКА :: Студентське товариство «ACADEMIA ORTHODOXA» :: Державне визнання документів про вищу духовну освіту :: Переведення на навчання/Придбання другої вищої освіти :

Підрозділи
Архів
Новий Завіт
Вчення дванадцятьох апостолів - Дідахі
Церковний календар. Житія святих
Богословські статті
Літургіка

Розклад занять



Наш банер




10 травня– день пам’яті святого Апостола і священномученика Симеона, родича Господнього по плоті

 

header

 

Святий Симеон, званий родичів Господа нашого Ісуса Христа по плоті, був сином Клеопи, брата святого Йосифа Обручника, як про те свідчать одноголосно грецькі церковні історики: Евсевій(1) єпископ Кесарії Палестинської, Георгій Кедрин і Никифор, син Калліста, Ксанфопул. Йосиф, що заручений з Пресвятою Богородицею, і Клеопа походили від одного батька і матері, перший був старший брат, другий - молодший. Коли Йосип повернувся з Єгипту, то на його дочці Марії одружився Клеопа. Від цього шлюбу народився святий Симеон, який вже у зрілому віці, побачивши чудеса Господа нашого Ісуса Христа, увірував у Нього. Після вільних страждань, воскресіння і вознесіння на небо Ісуса Христа, Симеон був зарахований до сонму сімдесяти святих Апостолів, і нарівні з іншими, проповідував вчення Христове, переходячи з міста в місто, наставляючи і творячи дива, просвіщаючи народи в істинах святої віри і викриваючи ідолослужіння . У той час першим єпископом єрусалимським був святий Яків, брат Господній, син Йосифа Обручника. Безбожні іудеї за прославляння Христа скинули його з паперті храму і вбили ударом дубини по голові. Незабаром після цього вбивства, Тіт, син Веспасіана, розорив Єрусалим, як було передбачено Самим Господом. Зібравшись після розгрому, що залишилися ще в живих учні Христа і Його сродники за тілом, обрали на місце Якова, брата Божого, другим єпископом єрусалимським Симеона, сина Клеопи, також небожа Христа, онука і в той же час племінника Йосипа Обручника. Єрусалим знову став заселятися. Святий Симеон з честю займав кафедру єрусалимську, приводячи помиляються до Христа.

Через багато років у царювання Траяна, деякі єретики із заздрості донесли Аттіці, правителю римському, про уявні злочини Симеона, що він походить з дому царя Давида і що сповідує християнську віру. За те і інше в той час було гоніння з боку римських імператорів. Нащадків Давида старанно скрізь розшукували і вбивали, щоб не залишилося й сліду від царського іудейського роду, і римські імператори вічно володіли б іудейської землею. Також мучили і вбивали віруючих у Христа, щоб весь всесвіт почитав тільки язичницьких богів. Тому святий Симеон, і як нащадок царя Давида, і як послідовник і родич Христа, який вже досяг столітнього віку, схоплений був нечестивими язичниками за наказом правителя Аттіки. Після довгих мук, святий був, як і Господь наш Ісус Христос, прибитий до хреста, і віддав свою душу Богові.

Тропар  апостолу  Симеону

Глас 1

Христова тя небожа, Симеона священноначальниче, / і мученика твердого, священно вихваляємо, / принадність потребившого / і віру зберігаючого. / Твою же, днесь всесвяту твою пам'ять празднующе, / / гріхів дозвіл молитвами твоїми прийнятний.

Кондак апостола Симеона

глас 4

Як зірку Велику, / Церква, має днесь богоглаголиваго Симеона, / світловодів, співаючи: / радуйся, мучеників / / чесний вінчаючи.

 __________________________________________________________________

1. Євсевій Памфіл (28З - 340 р.), єпископ, учасник першого вселенського собору. Георгій Кедрин, візантійський письменник кінця XI або початку XII ст. Никифор Ксанфопул, патріарх Константинопольський з 1350 р. по 1362

 


Версія для друку
Автор: prodo
Дата створення: 2011-05-12
Рубрика:
Перегляди: 3619

Пошук

Наші друзі

Івано-Франківський Богословський Інститут ім. преп. Феодосія Манявського

Вища Богословська Академія при Івано-Франківському Єпархіальному Управлінні ПЦУ

Київська Православна Богословська Академія

Дніпровська Духовна Семінарія

Львівська Православна Богословська Академія

Волинська Православна Богословська Академія

cerkva.te.ua

Рівненська духовна семінарія

Львівська духовна семінарія святого апостола і євангелиста Іоана Богослова


eXTReMe Tracker

Пишіть нам. Е-mail:
Всі тексти, зображення, ілюстрації та інший вміст цього веб-сайту є власністю
Богословського відділення КПБА при ФТФ ЧНУ ім. Ю. Федьковича.
При використанні будь-якої інформації з даного сайту посилання
на
www.bogoslov.cv.uaОБОВ’ЯЗКОВЕ.